Zbavme se předsudků, že ovoce je hlavně pro děti. Dětem je samozřejmě dáváme přednostně, ale my sami se mu nemáme vyhýbat a jíst je jen v zanedbatelném, mikroskopickém množství. Naopak, vzhledem k zdravotnímu přínosu a lahodnosti má být ovoce na stole co nejčastěji. Pro všechny tři druhy, borůvky, jahody i třešně, platí, že abychom si opravdu pochutnali, musí být co nejvíce vyzrálé. Všechny tři druhy také výborně chutnají s vanilkovou zmrzlinou. Jsou také nízkokalorické, a tedy v přírodním stavu vhodné k redukční dietě.

Jahody - voňavý symbol léta

Voňavé červené plody obsahují mnoho vitaminu C a také vitaminy A, B, E, mimoto minerální látky (draslík, fluor, hořčík, vápník, zinek, fosfor). Někdo je ale na jahody alergický, což způsobují organické kyseliny v plodech. Naproti tomu však jahody pomáhají pacientům s nemocemi srdce i dny a také při nemocech látkové výměny. Energetická hodnota: 131 kJ (31 kcal) ve 100 gramech.

O jahodách platí, že čím méně s nimi děláme kuchyňských úprav, vymyšleností a triků, tím lépe pro naše chuťové buňky. Nakonec jsou stejně nejskvělejší se šlehačkou, s Jahody, zmrzlina, dezertcukrem nebo jen tak. Pod podmínkou, že ovoce bude prvotřídní, dokonale vyzrálé, voňavé, rozplývající se na jazyku. Jahody horší kvality se pak zamaskují pudingem, zmrzlinou, cukrem - zato ty dokonalé stačí jen omýt a efektně naskládat na krásnou skleněnou misku.

Domácí jahodová zmrzlina: Rozmačkané jahody s moučkovým cukrem naplníme do misek nebo formiček, případně malých nanukových zmrzlinových tvořítek, a dáme do mrazáku. Cukr přidáváme sice od oka, ale tak, aby směs byla nakonec velmi sladká (zmražením se sladká chuť snižuje). Za pár hodin máme ovocnou zmrzlinu. Přidáme-li šlehačku, vznikne zmrzlina smetanová, s přídavkem tvarohu vyrobíte domácího jahodového "míšu".

TIP: jahody zkuste přidat na strouhaná jablka při přípravě štrúdlu. Moučník se rozvoní a překvapivě se obohatí jeho chuť.

TřešněTřešně - snad nejoblíbenější letní ovoce

Pro třešně je velice typické, že v okamžiku, kdy se z nich chystáme udělat bublaninu, knedlíky nebo kompot, ihned jich polovina zmizí. Čerstvé třešně jsou prostě neodolatelné, opravdu se jich musí koupit dvojnásobné množství, protože půlka se sní syrová a ihned.

Třešně obsahují vitamin C, betakaroten a také dost draslíku, hořčíku, zinku a železa. Ovoce má protizánětlivé účinky a je vhodné při redukční dietě. Energetická hodnota: 250 kJ (59 kcal) ve 100 gramech.

Smažené třešně: Svážeme stopky 4 třešní (nebo dvou dvojic třešní) tenkou nití blízko u plodu. Třešně držíme za stopky a plody ponoříme do těstíčka; stopky zůstanou suché. Třešně pak osmažíme na másle nebo oleji a posypeme moučkovým cukrem, nitě odstraníme, ovoce naskládáme na tác.

Lahůdka z lesa - borůvky

I borůvek bychom si v sezoně měli dopřávat co to jen jde. Skrývá se v nich totiž mnoho vitaminů a minerálů. Je to především vitamin C a dále A, B1, B2, PP, D a P, pektin, draslík, železo, vápník. Borůvky jsou odedávna využívané v tradiční přírodní medicíně. Mají antibakteriální schopnosti, zlepšují trávení tím, že vyčistí trávicí systém. Pomohou Borůvky, jogurtale i při zánětu močového měchýře. Energetická hodnota: 177kJ (42 kcal ) ve 100 gramech. Borůvkový jogurt: Je to jednoduché - borůvky plus řecký (nebo bulharský) jogurt, plus třtinový cukr plus snítka máty. Borůvky rozšleháme s cukrem, naplníme misku, přidáme jogurt a zapícháme do něho mátu. Posypeme nejhezčími kuličkami borůvek.

-ag-Foto: www.profimedia.cz