Právě teď před Vánocemi můžete v květinářstvích vybírat ze široké škály barevných odstínů, od bílé, přes světle a tmavě růžovou, až po nachovou nebo červenou, květy plněné nebo zkadeřené. Seženete miniaturní rostlinky vysoké sotva 10 cm, nebo velkokvěté, košaté rostliny zabírající 30 cm do výšky i do šířky. Dekorativní jsou i samotné tmavozelené, často stříbřitě zdobené listy. Ale pozor, bramboříky nejsou tak docela pokojové rostliny. Pokud si jimi ozdobíte štědrovečerní stůl ve vytopené místnosti, velmi brzy vám odejdou. Pokud jim však najdete chladnější místo, budete se z nich těšit dlouhé týdny i měsíce.

Odkud pocházejí?

Pokojové bramboříky jsou vyšlechtěné z bramboříku perského (Cyclamen persicum), který roste a kvete v lesích východního Středozemí. Mají proto rády vyšší vzdušnou vlhkost a rozptýlené světlo, jaké v lesích bývá. V zimě, která je obdobím jejich květu, jim nejvíce svědčí stálá teplota mezi 10–15 °C. Každý stupeň navíc zkracuje dobu květu, teplotě nad 20 °C byste je neměli vystavovat vůbec. Robustnější bramboříky snesou i teplotu kolem 5 °C, ale pod nulu by klesnout neměla.

Najděte jim správné místo

Bramboříkům se bude dobře dařit na okenním parapetu chladnějších místností, využít můžete i meziokenní prostory orientované na sever či východ, kam dopadá méně přímého slunce. Pokud vnější okna dostatečně izolují, nedochází ani k příliš velkému střídání teplot. Pokud venku budou stabilnější teploty kolem 5–10 °C, můžete bramboříky umístit na balkón či terasu, na zápraží či zahradu. Pozor však na noční mrazíky. Pokud máte chladnou zimní zahradu, je to pro brambořík ideální místo.

Zalévejte je s mírou

Bramboříky mají rády neutrální či mírně kyselý substrát a nesvědčí jim tvrdá, vápenitá voda. Pokud jim nemůžete dopřát ideálně dešťovou vodu a vodovodní je tvrdá, pomůže alespoň převaření – vodní kámen se vysráží a usadí na dně. Bramboříky mají rády vlhko, ale úplně mokrý být substrát nesmí, kořeny by nemohly dýchat. Udržujte ho proto mírně vlhký a počítejte s tím, že v chladu rostliny pijí méně nežli v teple. Nikdy bramboříky nezalévejte přímo na hlízu. Do zálivky jednou týdně přidejte hnojivo pro pokojové rostliny okrasné květem.

Jak je uchovat?

S příchodem jara brambořík pomalu přestává kvést, listy začnou opadávat. To je naprosto v pořádku – brambořík se jen chystá k letnímu odpočinku. Snižujte zálivku, až listy opadají zcela a z bramboříku zůstane jen hlíza. Tu opatrně vyjměte z květináče a uchovejte na vzdušném, chladném a suchém místě. V půli léta ji přesaďte do větší nádoby. Každým rokem o trochu povyroste a ponese i více květů – i proto je skvělé bramboříky pěstovat po mnoho let a nebrat je jen jako sezonní. Nový substrát můžete koupit, nebo si jej připravit z vyzrálého kompostu, zkompostovaného listí a trochy písku. Hlízu do něj zapusťte přibližně do dvou třetin. Hlíza začne kořenit a rašit přibližně koncem léta. A do začátku zimy můžete brambořík pěstovat venku, čerstvé povětří mu dělá dobře.