Jestli jste loni po sklizni zryli a obohatili půdu o živiny, máte na jaře polovinu práce za sebou. Záhony pouze odzimujte, zbavte je případných zbytků, které se nestačily přes zimu rozložit, půdu provzdušněte a načechrejte rycími vidlemi. Jen málo druhů zeleniny snese přímé hnojení. Kravský nebo koňský hnůj použijte jen tam, kde budete sázet rajčata, okurky nebo cukety.

Co takhle udělat záhonky bez rytí? Podívejte se jak:

Zdroj: Youtube

V březnu vysazujte pouze otužilé druhy zeleniny: mrkev a petržel, černý kořen, salát, kopr, špenát a ředkvičky. Abyste ušetřili co nejvíce půdní vláhy, nastelte záhony mulčem nebo je pokryjte fóliemi.

V polovině března vysévejte papriky a ostatní druhy zeleniny. Ty choulostivější jako cukety, rajčata, okurky či květák vysévejte výhradně do truhlíku k předpěstování a pozdějšímu přesazení na záhony. Vysazování cibule sazečky nechte až na poslední dny v březnu, aby neprochladla. Bez obav vysaďte jarní česnek a šalotku.

Zkontrolujte, zda nejsou stromy poškozeny mrazem či hlodavci. Postiženým stromkům se věnujte ze všech nejdříve, rány ošetřete a zatřete štěpařským voskem. Při dobrém počasí si naplánujte postřik proti přezimujícím škůdcům (merám, sviluškám).

Nezapomeňte také na průklest ovocných dřevin. Pracujte jen s čistým a ostrým nářadím. Do konce dotáhněte také základní řez jabloní a hrušní. Delší výhony maliníku i ostružiníku zkraťte na sto třicet centimetrů, ty krátké odstřihněte hned u země. Dokončujeme postupně řez rybízu a angreštu. Řez se provádí i na keřích josty, lísky velkoplodé, malinách, ostružinách, i na některých méně rozšířených ovocných druzích, jako například temnoplodec černoplodý, rakytník řešetlákový a jiné.

V březnu je vhodná doba pro nákup a vysazení meruněk, broskvoní, ořešáků i révy.

Zdroj: weiki.bio, ireceptar.cz