SněženkyNa skládku je však zatím nevyhazujeme, počasí je vrtkavé a určitě se nám – byť na přechodné období, mohou hodit. Vraťme se však na začátek a podívejme se na všechny práce, které nás v tomto měsíci čekají.

Skalka pro začátek

Začneme od skalky, kde už nám možná kvetou sněženky s bledulemi a následně se k nim začnou přidávat ladoňky, krokusy, puškinie aj. Postupně můžeme odkrývat i další rostliny, které nám za měsíc až za dva rozkvetou v celých trsech, nyní však budou potřebovat co nejvíce sluníčka. Podle odolnosti se můžeme pustit i do odkrývání přezimujících záhonků trvalek.

Jehličnany osvobodíme z pout

Jehličnany, které jsme svázali, aby je nepolámal sníh, už můžeme osvobozovat od motouzů, aby měly dostatek světla. Okrasné keře a přezimující trvalky nám co nevidět začnou rašit, a proto je pohnojíme kompostem a některým z doporučených přípravků. Universálním hnojivem je například Cererit.

Řezat, řezat a řezat

V tomto měsíci musíme dokončit také řez všech okrasných keřů kvetoucích v létě a na podzim na nových výhoncích. S řezem dřevin kvetoucích na jaře samozřejmě počkáme až po jejich odkvětu. Musíme rovněž provést řez mladších živých plotů, které ještě nedosáhly předpokládané výšky.

Prořezat a pročistit bychom měli také všechny popínavé rostliny, kde především odstraníme staré a uhynulé dřevo či vzájemně si překážející větve. Na konci měsíce nás čeká také řez růží, s nímž můžeme začít po odstranění zimního krytu a odhrnutí zeminy. Stromkové růže přivážeme ke kůlům.

Bez substrátu se neobejdeme

Nezapomeneme si připravit pěstební substrát, protože bude třeba vysít většinu letniček vyžadujících předpěstování. Ideálním místem je poloteplé pařeniště, v krajním případě poslouží i okenní parapet. Jakmile budou semínka v zemi, připravíme si kelímky nebo rašelinové květináčky, protože mnohé z rostlin je třeba bezprostředně po vzejití přepíchat a současně jim zkrátit asi o 1/3 kořínky. Tímto způsobem se předpěstovávají například afrikány, letní fialy, hledíky, karafiáty, kokardy, slaměnky, kopretiny, letní plaménky a další.

Otužilé letničky, které špatně snášejí přesazování, můžeme už v tuto dobu vysévat přímo na záhony, kde připravíme lehkou kyprou půdu. Nejprve si ale u každého druhu přečteme pěstební návod, abychom je nevyseli moc brzy nebo pozdě. Výsev musíme naplánovat tak, aby semena vzešla až po „zmrzlých mužích“, tedy v druhé polovině května.

-st-Foto: www.profimedia.cz