Období před narozením mláďat je pro většinu savců záležitostí náročnou jak po fyzické, tak i po psychické stránce. Jinak tomu není ani u koček, které procházejí fází březosti. Abyste své kočce byli co možná největší oporou, je dobré vědět pár základních rad a informací.

Březost u koček

Kočka je schopna zabřeznout od 6 měsíců věku. Významný vliv na vznik březosti má pak období říje, tedy plodné období, které může mít kočka i jednou za 3 týdny (obvykle však nastává na jaře a v létě) a projevuje se například její někdy až dotěrnou přítulností a častým mňoukáním. Pravděpodobnost, že dojde k oplodnění, se pak samozřejmě zvyšuje s tím, že se kočka pohybuje venku. Pokud netoužíte po malých koťátkách, je vhodné, abyste nechali vaši kočku vykastrovat, a to nejlépe před její první říjí.

Příznaky březosti u koček

Příznaky se mohou u kočky projevit už po několika dnech po oplodnění. Mezi nejčastější příznaky patří ranní nevolnost. Zhruba v prvních dvou týdnech může vaše kočka přijímat méně potravy a trpět lehkým nechutenstvím.

Kolem 3. týdne březosti si lze u kočky povšimnout také zvětšených a zrůžovělých bradavek. Někdy se objeví také mírný mléčný výtok z bradavek, kočky však zpravidla začínají produkovat mléko až po narození mláďat.

Výrazným symptomem kočičí březosti je pak samozřejmě zvětšení bříška. To však může být velmi citlivé, proto byste se jej neměli dotýkat, aby nedošlo k poranění kočky či jejích nenarozených mláďat. Zaoblení břicha se u koček objevuje přibližně v 1. měsíci březosti. Kočka přibere, v závislosti na počtu koťat, asi 1–2 kg.

Kočka se v období březosti také více mazlí, přede a vyžaduje od lidí více pozornosti. U koček se také mohou již v tomto období objevit mateřské instinkty, které se projevují například tím, že kočka pečuje o svou hračku jako o své vlastní kotě, nosí ji v tlamičce s sebou nebo si ji bere do pelíšku.

Jak dlouho je kočka březí

Obecně se udává, že kočka je březí 9 týdnů. V přepočtu na dny to trvá v průměru 63 dní. Vzhledem k tomu, že období březosti netrvá příliš dlouho, je kočka schopna zvládnout i několik vrhů ročně. Průměrný počet vrhů za rok se pohybuje kolem 2–3. Zajímavostí je, že v jednom vrhu se mohou objevit koťata různých otců – kocourů. Průměrně se pak v jednom vrhu rodí 3–6 koťat.

Zdroj: ireceptar.cz, alza.cz