Na tomto místě stál pařez z břízy. Musel pryč. A místo něj vyrostla celá velmi moderní budova, která si ale vzala za své povrch kůry právě břízy. Proč? Je to tak nějak okolním stromům navzdory. Jsou to jehličnaté stromy, mezi kterými na pozemku vyrostla tato moderní stavba. Nechce si hrát na nenápadnou budovu. Chce mít svůj díl světa.

Dům navrhl Gžegožas Volkovskis ze studia GYZA. Vybral na pozemku místo, které je zasazené ve svahu. Využívá ho pro svůj záměr – zakomponovat stavbu do svahu, do přírody, vytvořit ekologický dům. A to se povedlo.

Technicky je dům velmi dobře izolovaný, což v místních tepelných poměrech je více než potřeba. Dům je vytápěn pomocí geotermálního vrtu a větrán inteligentními zemními přívody vzduchu. I přes velké okenní plochy se tak může stavba pyšnit minimálními tepelnými ztrátami a extrémním snížením plateb za energie.

Bílo-šedá fasáda uvnitř skrývá interiér velmi moderní. Na odiv vystavuje dřevo, pohledový beton, ocel. Vše opět v barevnosti březové kůry a dřeva.

Dům je zasazen do přirozeného svahu. Spodní část, z části zasazená do tohoto svahu, obsahuje po stranách dvě ložnice a uprostřed velký obývací pokoj a také pracovnu. Po schodech nahoru do prvního patra pak lze vystoupat do kuchyně a ke garáži.