Vánoce jsou štědré po všech stránkách, včetně kulinářské. Abyste svému zažívání trochu ulevili, a přitom si dopřáli teplý oběd, sáhněte po osvědčených těstovinách a zelenině z mrazáku.

Čtyřikrát o mražené zelenině

  • Rozmrazujte ji v původním sáčku pod tekoucí, raději studenou vodou.
  • Vařte ji opravdu krátce, stačí třeba i tři minuty.
  • Po uvaření ji propláchněte ledovou vodou, tím zastavíte proces varu uvnitř zeleniny.
  • Kdybyste používali více než jeden sáček a ten druhý otevřený celý nespotřebovali, hned odsypte nepotřebnou část do nového uzavíratelného sáčku a vložte zpět do mrazáku.

Tagliatelle s hráškem a domácím pestem

Suroviny na 4 porce: 1 balíček těstovin tagliatelle (400 až 500 g), 200 g mraženého hrášku, sůl. Na domácí pesto: 100 g oloupaných mandlí, 1 citrón, 200 g povoleného mraženého hrášku, 4 lžíce olivového oleje, 30 g parmazánu, hrst petrželky, sůl

Postup: Těstoviny uvařte v dobře osolené vodě podle návodu na obalu. Na poslední dvě minuty přisypte 200 g hrášku. Během vaření si připravte pesto. Nejprve rozsekejte najemno mandle. Přidejte nastrouhanou kůru z omytého citronu, jednu lžičku citronové šťávy, dalších 200 g mraženého, ale už povoleného hrášku, půl lžičky soli a znovu zapněte robot. Postupně přilévejte olivový olej. Jakmile směs získá konzistenci pasty, přimixujte strouhaný parmazán. Pesto promíchejte s uvařenými těstovinami a hráškem, posypte natrhanou petrželkou.

Soba nudle s brokolicí a domácí omáčkou

Suroviny na 4 porce: 1 balení Bonduelle Vapeur brokolice, 280 g soba nudlí (lze nahradit jinými asijskými nudlemi), 2 lžíce olivového oleje, 2 kuřecí prsa (pokud maso nechcete, nahraďte ho další zeleninou a trochu zvyšte gramáž nudlí), hrst čerstvé bazalky, 2 jarní cibulky, koření a limetková šťáva. Na domácí sezamovo-česnekovou omáčku: 4 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce javorového sirupu, 2 lžíce limetkové šťávy, 2 lžíce sezamových semínek, 1 prolisovaný stroužek česneku

Postup: Nejprve si připravte omáčku smícháním uvedených surovin v misce, odložte stranou. Kuřecí maso opečte na oleji z každé strany dokřupava, osolte, opepřete, pokapejte trochou limetkové šťávy a také dejte stranou. V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, vhoďte do ní soba nudle a uvařte je podle návodu. Na poslední tři minuty varu přidejte do hrnce brokolici. Pak slijte nudle i brokolici a propláchněte je pod tekoucí vodou. Přidejte k nim orestované kuřecí maso nakrájené na plátky, posypte natrhanou bazalkou a kolečky jarní cibulky, zalijte připravenou omáčkou a důkladně promíchejte.

Zdroj: Cuketka, apetitonline.cz