Pro některé z nás jsou čerstvé brusinky velmi lahodné a chutné, pro jiné naopak poněkud kyselé a trpké. Jejich sušením nebo tepelným zpracováním však získají příjemnou nakyslou chuť, která je osvěžující a pokrmům dodá zvláštní šmrnc. K tomu, abychom si brusinky mohli dopřát, není nutné chodit je sbírat do lesa. Velmi úspěšně si je můžeme vypěstovat na zahradě či terase a pochutnat si na vlastní úrodě.

Proč brusinky pěstovat?

Plody tohoto drobného ovoce mají velmi příznivé účinky zejména na naši vylučovací soustavu. Výtažek z brusinek je součástí mnoha potravinových doplňků, čajů, a dokonce i léků, neboť pomáhá při léčbě zánětů močových cest, zmírnění obtíží ledvinových kamenů či při kvasinkových a virových onemocněních močových cest. Lze je využívat nejen pro zmírnění těchto obtíží a pro léčbu, ale také preventivně, a to především u lidí, kteří jsou na tyto problémy náchylnější.

Brusinky však také pomáhají při snižování horečky, zmírnění potíží trávicí soustavy, k pročištění střev a zmírnění otoků končetin a celkově mají velmi pozitivní vliv na rekonvalescenci organismu po zátěži a onemocnění.

Kromě zdravotních účinků se využívají brusinky také v kuchyni. Lze z nich připravit chutné kompoty, omáčky či marmelády, ale také džusy, šťávy, domácí limonády, a dokonce i speciální brusinkové víno. Kromě toho můžeme brusinky mrazit či sušit. Lze je přidat do salátů i k masu, ale také do koláčů, kam je však vhodnější kombinovat je ještě s dalšími druhy sladšího ovoce, např. s borůvkami, broskvemi apod.

Jak brusinky pěstovat?

Brusinkové keře jsou stálezelené půdopokryvné rostliny, velmi pěkné a kompaktní, a proto budou příjemnou dekorací vaší zahrádky. Lze je však pěstovat i v kontejnerech či větších květináčích na terase či balkoně. Nejčastěji můžeme zakoupit keříky brusinek pravých a brusinek velkoplodých, neboli amerických, což je jiné označení pro příbuznou brusnici klikvu. Jejich pěstování vyžaduje stejné podmínky.

Před samotnou výsadbou připravíme rostlinám vhodné stanoviště. Brusinky, stejně jako borůvky, potřebují vlhčí půdu s nižším ph, tedy ideální jsou vřesoviště či rašeliniště, která však mají dostatečný přísun slunečních paprsků (ideální je polostín, nikoli ostré slunce). Ve velmi stinném místě budou sice růst také, ale jejich plodnost se výrazně snižuje. V mnoha zahradnictvích a hobby marketech můžeme zakoupit substrát i hnojiva určená právě pro pěstování borůvek a brusinek, pokud bychom potřebovali zeminu pro rostliny na záhoně upravit nebo keříky pěstovat v nádobách.

Do zeminy je možné přimíchat zbytky kůry z jehličnatých stromů, neboť ve volné přírodě rostou brusinky často v jehličnatých či smíšených lesích. Je však třeba udržovat substrát co nejčistší od plevele, neboť na něj brusinky špatně reagují. Proto je vhodné na povrch použít mulč, a to ideálně z kůry nebo dalších přírodních materiálů. Výhodou mulče je navíc to, že lépe udržuje zeminu vlhkou, což je pro brusinky důležité.

Zálivku provádíme pravidelně, nenecháváme substrát vyschnout, neboť brusinky sucho velmi špatně snášejí. To je velmi důležité především, pokud pěstujeme brusinky v nádobách, kde je vlhkost opravdu třeba dobře hlídat. Přibližně jednou za měsíc rostliny přihnojujeme, a to během celé sezony.

Brusinky sklízíme v druhé polovině léta, až v září, některé odrůdy plodí dokonce dvakrát do roka. Z rostlin můžeme zužitkovat nejen plody, ale také listy, z nichž se připravuje léčivý nálev, který se pije při potížích se žlučníkem, žaludkem, ale i obtížích močových cest. Listy však sklízíme také teprve společně s plody, tzn. koncem léta a na podzim, na jaře se větší sklizeň listů nedoporučuje.