Ministerstvo pro místní rozvoj připravuje plán na obnovení dotací k úrokům z hypotečních úvěrů na pořízení nových bytů. Přímá státní jednoprocentní dotace skončila začátkem února, protože průměrné úrokové sazby klesly pod hranici sedmi procent. MMR navrhne vládě, aby se hranice pro poskytování podpory snížila na čtyři až pět procent a stát tak mohl úroky dále dotovat.

Pokud by vláda tuto změnu podpořila, získali by příspěvek i lidé, kteří si vzali hypotéku i po zrušení jednoprocentní dotace, protože nárok na čerpání podpory trvá čtyři roky po uzavření smlouvy.

Pokud by z obnoveného státního příspěvku neplynuly žádné další nároky na státní rozpočet, nevidí v něm problém ani ministerstvo financí. Podle mluvčího resortu financí Jaroslava Dědiče jde na rozdíl od stavebního spoření o adresný příspěvek na bydlení, který nemá výrazný vliv na státní rozpočet.

Ministerstvo má podle Dimuna v letošním rozpočtu na podporu hypoték rezervu. Nepočítalo totiž s tím, že úroky z hypotečních úvěrů půjdou dolů a státní dotace zanikne. Na podporu hypoték vyčlenilo MMR pro letošek 530 milionů korun.

Od příštího roku chce MMR změnit pravidla dotací tak, aby stát přispíval jen na prvně pořizovaný byt bez ohledu na jeho stáří a věk žadatele. -čtk-