Výstava se jmenuje Build Better Now a je o tom, jak stavebnictví může reagovat na klimatickou nouzi. Jak může řešit zásadní dogmata nově, neotřele, aby se stavebnictví posunulo k čisté přírodě. Vždyť celosvětově budovy spotřebují více než třetinu vyrobené energie a jsou zodpovědné za 40 % globálních emisí uhlíku souvisejících s energií.

Virtuální pavilon

Samozřejmě, že informace je možné podat třeba pomocí vytištěné publikace nebo aplikace v mobilu. Ovšem společnost AECOM vyvinula ve spolupráci s designéry od Make Architects fantastický virtuální výstavní pavilón, který má centrální kopuli a pak kolem několik menších. Stačí přes váš počítač vstoupit a pak se procházet mezi jednotlivými buňkami a tady zjišťovat zajímavé informace o domech a projektech, které myslí na udržitelnou budoucnost. Výstava představuje 17 příkladných udržitelných projektů z celého světa vybraných z mezinárodní otevřené výzvy. Build Better Now také obsahuje novou 3D instalaci a doprovodný film vytvořený pro COP26 od Make Architects.

A co zde můžete vidět? Mezi průkopnické projekty patří kulturní centrum ve Švédsku, které bude jednou z nejvyšších dřevěných budov na světě. Nebo tu je největší certifikovaná budova Passivhaus na jižní polokouli v Austrálii, inovační čtvrť o rozloze 100 hektarů v Itálii digitálně zmapovaná a poháněná 100% obnovitelnými zdroji energie nebo největší nově postavená energeticky pozitivní kancelářská budova v Norsku, která dodává přebytečnou energii z obnovitelných zdrojů do sousedních budov a také pohání elektrobusy.

Tak pokud se chcete dozvědět něco víc o udržitelném rozvoji stavebnictví, navštivte buildbetternow.co. Až do čtvrtka 12. listopadu tu najdete opravdu zajímavou výstavu.