Burj Khalifa je stavba, která má mnohá nej. Je tu třeba nejvyšší bazén n světě – je v 76. Patře. A nad ním se můžete projít a podívat se, co tu mají za luxus hoteloví hosté. Nebo můžete vyjet do 124 patra a tady se porozhlédnout. Je to 828 metrů nad městem a rozhlédnout se kolem znamená, že i z počítače budete mít závratě.

Burj Khalifa

Ostatně Google dokázal mapovat nejen interiér a místa uvnitř budovy, kam se mnozí návštěvníci ani nepodívají, ale dokonce jeho zařízení vynesli na servisní plošiny, které jsou ukotveny na prstencích kolem celé budovy a vy se tak můžete rozhlédnout, aniž by vás omezovalo nějaké okno. A to je výhled opravdu neuvěřitelný. Zkuste to sami. ***

Burj Khalifa

Nejvyšší stavba světa byla otevřena 4. Ledna 2010. Na výšku má 828 metrů ve 162 patrech. Celková podlahová plocha je 334 tisíc metrů čtverečních. Pro srovnání – plocha strahovského stadionu by se sem veška 5,4krát. V mrakodrapu je 54 výtahů a osm eskalátorů.

Budova byla navržená známou firmou Skidmore, Owings and Merrill, která projektovala už třeba Sears Tower v Chicagu.

Interiér byl navržen ve spolupráci Giorgiem Armanim, který také provozuje ve 37 patrech vůbec první Armani Hotel na světě. V dalších 63 patrech jsou pak luxusní byty a v dalších patrech jsou kanceláře a technická zázemí. *** Zajímavé je samotné zařízení pro Street View. Nazvali ho Trekker a jde vlastně o totožné zařízení, jaké mapuje standardně silnice, jenže ve zmenšeném měřítku. Je umístěné v batohu na zádech nosiče, jemuž na silném sloupku kouká za hlavou koule 3D snímačů. Tento Trekker byl už použit na nepřístupných místech, kam auto nebo kolo nemůže. Vzpomínáte si třeba na bondovku Skyfall a ostrov plný opuštěných ohromných domů. Jde o skutečnost. Je to těžařský ostrov Hasima nedaleko Nagasaki, kde se těžilo uhlí. Už třicet let zde však nežije nikdo a díky Google Street View si tohle místo můžete sami prohlédnout.