Andreo, vy jste se narodila v Kroměříži. Žila jste tam?

Kroměříž je nádherné město na jihu Moravy, říká se mu dokonce Hanácké Benátky. Moc ráda se tam vracím a několikrát jsem v tomhle skvostu měst i vystupovala, nikdy jsem tam ale nebydlela.

Kde jste tedy vyrůstala jako dítě?

Měla jsem takový kočovný život a hodně jsme se s rodiči stěhovali. Maminka pocházela z vesničky Stříbrnice na Hané, bydlela ve statku a tam si mě také s tátou přinesli z porodnice. Byl to docela cvrkot, mamka měla tehdy 21 let a táta byl jen o pár roků starší. Chodili spolu jen několik měsíců, z lásky jsem se narodila já a jsou manželé dodnes.

ČTĚTE TAKÉ:

Takže jste vyrůstala na statku?

Ano, ale jen do osmi měsíců. Pak se rodiče přesouvali z místa na místo, až jsme zakotvili v domečku v Brně-Líšni. Dům byl rozestavěný a postupně si ho naši předělávali. Od osmi let jsem konečně měla svůj vlastní pokojíček.

Patřil jen vám, nebo i vaší sestře?

Sestra se tou dobou narodila, takže podkrovní pokojíček byl jen a jen moje vlastní království a útočiště. Měla jsem tam svoji oblíbenou postel, hračky, barbínky, mončičáky a knížky.

Kdy jste odešla jako „velká holka“ do světa?

Ve dvaceti letech jsem se odstěhovala do Prahy, studovala jsem tam Akademii múzických umění a bydlela jsem v podnájmech i na kolejích.

Jak vzpomínáte na bydlení na kolejích. Vypráví se, že tam to vždycky žilo…

Koleje to byly staré, nezrekonstruované a podle toho vypadaly. Navíc z každého pokoje se linula jiná muzika, někde hrál klavír, jinde flétna nebo bicí, zkrátka taková džungle. Byla tam fajn parta a děsná legrace.

A pak přišla vaše první garsonka, že?

Ano, měřila všeho všudy asi 25 m², nacházela se ve Strašnicích a sama jsem si ji vymalovala do odstínů modro žluto bílých. Bylo mi krásných šestadvacet let, spala jsem tam na zemi na matracích a zařídila jsem si hnízdečko dle svého. V devětadvaceti jsem pak už měla byt, tentokrát převládaly barvy teplejší, hlavně hnědá. Kompletně jsem si ho zařídila a měla jsem z něj opravdu radost.

Dneska žijete se svým partnerem v pěkném bytě se zahradou. Máte tam nějaké vzpomínkové předměty z minula?

Je pravda, že jsem dostávala spoustu dárků, jak od kolegů, tak od fanoušků. Rozhodně jsem je nevyhodila, ale schovala jsem je do krabic a přestěhovala do komory. Vše tedy opečovávám „na dálku“. V Dolních Břežanech, kde nyní žijeme, jsem opravdu spokojená a nejvíc oceňuji naši velkou zahradu. Pěstuju tam kytičky, třeba levanduli, macešky, tulipány a růže a ráda je zalévám. I stromy tam mají funkci spíše okrasnou, zeleninu ani ovoce nepěstujeme. Nesmím zapomenout na krásnou terasu, na které moc ráda sedím a odpočívám.

Kdo se postaral o zařízení bytu?

V tom je u nás dobrý manžel, zařízení si vzal na starost on a převládají u nás spíše čisté linie. Moc se mi líbí u krbu, kde za chladnějších dnů s mužem sedíme a diskutujeme. Skvěle se povedla prostorná a čistá kuchyň, je radost v ní vařit.

Zažila jste někdy nějakou pohromu ve spojitosti s bydlením?

No jéje, v Modřanech jsem vytopila podlahu v kuchyni, praskl mi totiž nějaký přívod vody do myčky. Sousedé ale byli naštěstí tolerantní.

Momentálně jste těhotná a zvláště v tomto stavu je důležité, na čem spíte. Potrpíte si na kvalitní matrace?

Na spaní mi záleželo vždycky, a hodně „dobrou“ matraci máme už dávno. Určitě pořídíme kvalitní matraci a spinkání i našemu maličkému, které přijde na svět v říjnu. V srpnu už začneme zařizovat pokojíček i postýlku.

S dětmi a novorozenci souvisí i benefiční koncert Kdo má rád, který se 14. června uskutečnil na Martinském mlýně. Zpívala jste tam bez nároku na honorář. Kam peníze poputují?

Předně musím říct, že jsem z celé akce měla skvělý pocit. Martinský mlýn v Hrádku u Pěčína dýchá historií a vypadá jako za dob, kdy byl postaven, tedy v 19. století. Děti z celého okolí si tam užily atrakce a různé bojovky s opravdovými strašidly a já zazpívala před skvělým publikem. Tuhle akci pořádal Martin France už počtvrté a pokaždé šel výtěžek na novorozenecké oddělení prachatické nemocnice, což mi je jako nastávají mamince velmi sympatické. Letos si za vybraných 50 tisíc pořídí dvě potřebné polohovací postýlky pro novorozence.

Není tajemství, že jste se na konci června provdala. Budou líbánky?

Líbánky budou, i když v mém pokročilém těhotenství už si netroufám do letadla. Pojedeme s manželem autem někam do letoviska, buď do Itálie, či do Chorvatska. Ubytujeme se někde v hotelu či v penzionu a budeme si užívat moře, sluníčka, klidu a jeden druhého a vlastně i toho malého třetího, který s námi pojede schovaný v bříšku.

Vizitka

  • Narodila se 24.11.1977 v Kroměříži
  • Vystudovala konzervatoř v Brně a Akademii múzických umění v Praze
  • Během studií absolvovala mnoho úspěšných stáží v zahraničí, kde také studovala
  • Vystupovala v londýnském Covent Garden
  • Má mnoho ocenění z ČR i ze zahraničí
  • Od roku 2003 je v angažmá Státní opery Praha
  • K jejím významným rolím patří Carmen, třetí dáma v Kouzelné flétně, Maddalena v Rigolettovi, Rosalie v Nížině, Alisa v Lucii di Lammermoor, Ježibaba v Rusalce, Suzuki v Madam Butterfly a Fenena v Nabuccovi
  • V lednu 2015 bude natáčet nové CD
  • V březnu 2015 ji čeká premiéra Borise Godunova v Národním divadle