Kolik bytů jste obešel, než jste se rozhodl pro ten, ve kterém žijete? Jaká kritéria pro výběr jste měl?

Kritéria byla jasná: rychle, širší centrum a půda. Můj táta nám nabídl rozestavěnou půdu ve svém domě na Žižkově a bylo rozhodnuto!

Bylo zapotřebí nějaké rekonstrukce, než jste se mohli nastěhovat?

V bytě jsme bydleli nějaký čas před rekonstrukcí. Měli jsme dostatek času poznat klady i zápory, takže před zahájením prací jsme měli celkem jasno.

Radil jste se s architektem?

Měli jsme dojem, že bude lepší konzultace s architektem. Přece jenom šlo o zásah do konstrukce střechy a měli jsme určité požadavky ohledně podlah. Na doporučení kamaráda jsme se tedy sešli s mladým panem architektem a začala mela. Chvilku trvalo, než jsme si ujasnili styl, občas jsme se i pohádali, na leccos jsme hrdí a s některými věcmi jsme se nesmířili dodnes.

ČTĚTE TAKÉ:

Na co jste hrdí?

Asi na terasu. Je situovaná na východ a do klidného dvora. Z poloviny ji kryje pergola. Rádi tam trávíme večery.

Plánujete si do bytu ještě něco pořídit, nebo přestavět?

Malé přesuny a pohyb je neustálý. Zejména podle toho, jak rostou děti a co Kačenku momentálně napadne. Něco nechám diplomaticky uležet, ale často podlehnu a pak jsem i rád. Po zkušenostech se zlobivým plynovým kotlem a pod tlakem globálních bubáků si asi brzo pořídíme do obývacího pokoje krbovou vložku.

Máte ve svém bytě něco, co jste sám vyrobil nebo připevnil?

Obrázky, drobná sanita, polička dětem. Jinak jsem zastáncem odborných zásahů.

Na jakou světovou stranu máte orientovaná okna? V čem vám to vyhovuje?

Půl půdy je na východ, půl na západ. Naše ložnice je na té východní straně a mám dojem, že se tak lépe vstává. Jinak je to celkem jedno.

Máte doma nějakou sbírku? Sbíráte něco?

Máme doma mraky knih, ale ty nesbírám, ty čtu.

Kde v bytě máte svůj kout, kam si zalezete, když nechcete být rušen?

Já vím, co máte na mysli, ale tam se i zamykám. Jinak máme takovou trucovnu, ale ta je všech. Na koho to zrovna padne, zaleze si jako jezevec a izoluje se.

Máte doma dvě malé děti. Pořídil jste jim do bytu něco neobvyklého? Třeba houpačku nebo lano?

Naše děti jsou samy o sobě dost neobvyklé, takže nic mimořádného není potřeba. Lano bych si někdy pořídil sám… Jinak houpačku, les, kočky, bláto a další radovánky mají na chalupě.

Co naposledy se vám doma rozbilo a kdo to opravil?

Kolem Vánoc začal zlobit plynový kotel, ale byli jsme na chalupě a nevěnovali jsme tomu patřičnou pozornost. Pravé rodeo nastalo po našem návratu domů. Kotel odmítal ráno naskočit, celý den pokašlával a k večeru to zabalil úplně. Zavolali jsme tedy odborníka, aby závadu opravil. Odborník přijel, v kotli se povrtal, něco vyměnil a během opravy nám stihl rozšířit obzory. Kde se dobře nakupuje, kde lyžuje a kde jí. Až jsem ho podezříval, že je zaměstnancem nějaké cestovní kanceláře. Zaplatili jsme nehezkou sumu, ale aby kotel běžel, byli jsme ochotní ke všemu. Ráno opět nic, zima jak v morně a pan opravář-cestovatel nedostupný. Odpoledne se ozval, co se jako děje, že jó, že přijede, ale až druhý den k večeru. Od té doby je nezvěstný. V bytě slabých devatenáct stupňů a babička s dětmi. Povolal jsem jinou firmu, přijeli okamžitě, odhalili závadu, ale i šlendrián v předchozí opravě, o cestovním ruchu nepadlo ani slovo. Kotel topí a byl bych rád, aby to tak nějaký čas zůstalo. Investice vložená do jeho opravy se totiž rovná ceně kotle nového.

Vizitka:

  • Narodil se ve znamení Vodnáře, 14. února 1963 v Praze.
  • Vystudoval Pražskou konzervatoř a od roku 1991 byl členem činohry Národního divadla. V roce 1995 přešel do divadla Komedie, aby se v roce 2002 opět vrátil do činohry Národního divadla.
  • Jako filmový herec se dostal do povědomí diváků díky postavě Kendyho v sérii filmů o básnících.
  • Kromě herectví se David věnoval také hudbě. Byl spoluzakladatelem skupiny Orlík a kytarista skupiny Hagen baden.
  • Nyní hraje na prknech činohry Národního divadla a v seriálu Obchoďák.

Foto: Smagpictures, FTV Prima a archiv Davida Matáska