Honzo, v novém seriálu České televize pro děti, Mazalové, hrajete Huga Mazala, který se svou rodinou žije v drahém, gotickém hradu. Chtěl byste žít třeba ve 13. století na podobném místě?

Seriál je natáčený ve studiu, tudíž jsme si chladných, nevlídných zdí strohé gotiky jako rodinka moc neužili. Musím ale přiznat, že pravý gotický hrad by mě k bydlení stejně nelákal, asi to bude tím, že mě ani nijak zvlášť neláká tahle část historie. O historii se totiž velmi zajímám a moc rád chodím na hrady a zámky na výlety. Ovšem bydlet v nějakém pěkném, světlém zámku, kde by bylo krásně vytopeno, není vůbec špatná představa.

Když se to tak vezme, v hradu či zámku tak trochu bydlíte…

To je pravda. Náš „rodinný hrad“ vybudoval v Praze v Nuslích můj dědeček už v roce 1928. Rudolfu Böhmovi, který si vzal za ženu Hermínu Červíčkovou, se v tom roce narodila moje maminka a jako novorozeně ji přinesli právě sem. Když se s ní můj tatínek, Rudolf Hrušínský, v prosinci 1945 oženil, začal v tomhle domě také žít a historie pokračovala. Právě sem si rodiče přinesli po porodu i mě.

ČTĚTE TAKÉ:

Prý byl tehdy dům ale o něco menší?

Vila měla nejdříve jen dvě patra, ale táta nechal v osmdesátých letech přistavit ještě podkroví. Dům, ve kterém s rodinou bydlíme, zkrátka už něco pamatuje a mého otce připomíná i pamětní deska s jeho reliéfní podobiznou a textem: „V tomto domě žil v letech 1945-1994 český herec Rudolf Hrušínský“.

Je pravda, že když v domě někdo žije a pak „odejde“, otisk jeho duše tam zůstává v každé zdi či předmětu?

To mohu jednoznačně potvrdit. Prožil jsem tady celý život, a ať se podívám kamkoli, v každém koutě, v každé místnosti vidím tatínka a maminku. Vzpomínky se vynořují stále a já se jim vůbec nebráním. Nejsem sentimentální, to vůbec ne, ale je mi příjemné, že jsou svým způsobem stále se mnou. Tuhle krásnou domácí atmosféru se snažím přenášet i do našeho Divadla Na Jezerce. Záleží mi na tom, aby na návštěvníky divadlo dýchalo rodinnou, pohodovou atmosférou.

Existuje nějaký kus nábytku, který má pro vás zvláštní význam?

Takových kousků je více, ale určitě má mezi nimi zvláštní postavení velký, jídelní stůl z roku 1928, u kterého jsme se jako rodina vždycky scházeli. Na tohle maminka hodně dbala a vešlo se k němu klidně i čtyřiadvacet lidí. Stůl jsem nechal zrestaurovat, včetně dalšího nábytku, který s ním v jídelně souvisí. Přechovávám ho jako velkou vzácnost, a když si vybavím, kdo všechno u něj seděl, tak to byli mnohdy velmi výjimeční lidé.

Jako Hugo Mazal ze seriálu Mazalové zahrnujete svoji rodinu drahými dary a prý zrovna nemáte moc dobrý vkus. Jak jste na tom ve skutečnosti se zařízením v domě. Potrpíte si na okázalý či moderní nábytek?

Naše zařízení odpovídá požadavkům současné doby a také našemu vkusu a zálibám. Dům je hlavně zařízen tak, aby se nám v něm dobře žilo. Já se spíše přikláním k tradičnímu nábytku, ale nebráním se ani některým moderním prvkům. V této souvislosti mě napadá, že bych třeba moc rád viděl na Letné stát Národní knihovnu podle návrhu pana Kaplického. Myslím, že to byl zločin, když se knihovna nepostavila, mohli jsme tady mít světovou raritu.

K vašemu domu patří i zahrada. Kdo se o ni nejvíce stará?

V současné době asi dcera Kristýna. Zatím nenapadl sníh, až se tak stane, uvidíme, kdo se chopí jeho odklízení. V létě se k dceři přidá i manželka a společně se starají o trávu, stromy a nějaké ty záhonky. Já jsem tak zaneprázdněný divadlem, že tohle je zkrátka na holkách.

Co chystáte na letošní rok ve vašem Divadle Na Jezerce?

Máme za sebou premiéru hry Komedianti, což je představení o kočovných divadelních společnostech. V té hře je velmi dobře vidět, že tehdejší herci se od těch současných svými starostmi moc nelišili. Nyní připravujeme hru Jiřího Janků Cesta kolem světa, což je komedie pro všechny generace. Premiéra bude 19. března 2014, a tímto všechny srdečně zvu.

Vizitka

  • Narodil se 9.6.1955 v Praze
  • Vystudoval hudebně-dramatické odd. Pražské konzervatoře
  • Hrál v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, v pražském Realistickém divadle, v Divadle Na zábradlí, v Divadle Rokoko a v Divadle v Řeznické, v Národním divadle i v Divadle Bez zábradlí a v ABC
  • Je principálem vlastního Divadla Na Jezerce v Praze 4
  • Zahrál si ve filmech Dívka na koštěti, Můj brácha má prima bráchu, Jak se budí princezny, Kráska v nesnázích, Saxána a Lexikon kouzel, Občanský průkaz, Habermannův mlýn, Duch nad zlato, a v novém seriálu První republika
  • Jeho manželkou je herečka Miluše Šplechtová (1957), vychovali spolu tři děti. Z prvního manželství Šplechtové syna Nikolu a společné dvě dcery Kristýnu a Barboru

Foto: Tomáš Pikner