Bydlíte v bytě, nebo domku?

V současné době bydlím v pronájmu v příjemném bytě v centru Hradce Králové. Synové šli studovat do Hradce a já jako pečlivý otec jsem je následoval. Podotýkám, že bez přemáhání. Do loňského roku jsme žili v Trutnově, což je vlastně poslední "štace", kde vlastníme dům. Během života a mých tří manželství jsem zbudoval několik bytů a domů, takže jsem mnohé realitní kanceláře podpořil nemalými provizemi. Všechny domácnosti jsem zařizoval, či vybavoval ve spolupráci se spolubydlícími manželkami, nebo přítelkyněmi. Domácností jsem vystřídal tolik, že bychom museli vydat zvláštní přílohu, třeba s názvem "Vančura a jeho domácnosti".

ČTĚTE TAKÉ:

Nikdy jste se nepožádal o pomoc architekta?

Všechny byty, domy a domácnosti jsem zařizoval sám, tedy s poradními hlasy svých spolubydlících. Vybudoval jsem, případně zrekonstruoval, několik domů i bytů. Vždy jsem se řídil vlastní intuicí a jasnou představou, jak daný prostor upravit, nebo zbudovat. V dnešní době je vše daleko snadnější, myslím, co se týká nabídky materiálů, vybavení a doplňků, než za minulého režimu. Vzpomínám, jak jsem s první manželkou budoval půdní nástavbu v Praze. Veškeré kvalitnější materiály byly tzv. podpultovky, nebo bylo nutno dojet přímo k výrobci a "vybavit" na místě individuální objednávku. Tenkrát jsem měl více na tu dobu netypických představ, např. hnědou WC mísu, ovšem uvnitř kvůli pocitu čistoty bílou. Obnášelo to zdlouhavé jednání v keramických závodech ve Znojmě, kde ve finále požadovaný klozet zvládli. Nebo malé umyvadlo na WC bylo nutno "objednat" z dodávky pro železniční vagony. A tak bych mohl pokračovat. Myslím, že jsem vystřídal téměř všechny vybavením dostupné styly. Moderní, retro, starožitný interiér, případně i selský styl. Zpravidla podle místa, kde se konkrétní nemovitost nacházela.

Jaké převládaly barvy?

Vždy teplejší barvy a méně teplé spolubydlící. (smích)

Na co jste nejvíce pyšný?

Pyšný jsem byl vždy na zdárně dokončenou práci. Ať už se jednalo o novostavbu, rekonstrukci, nebo pouze vhodnou úpravu interiéru. V životě jsem zbudoval a zařizoval mnoho domácností. Nechci vyzdvihovat nějaký konkrétní případ, abych neupřednostnil nějakou svou životní etapu. V každé své životní etapě jsem byl šťastný.

Chystáte si ještě něco pořídit nebo změnit v nejbližší době?

Člověk míní a život mění. V současné době se můj osobní život bohužel radikálně mění, takže nejbližší doba nemálo nutných změn přinese.

Vyrobil jste v bytě něco sám?

Kutil nejsem a kutilství nemám rád. Razím heslo, odborné práce odborníkům. I když mnohý odborník se často jeví spíš jako kutil. Bohužel.

Co se naposledy rozbilo a kdo to opravil?

Manželství, zkoušel jsem to opravit, ale nejsem kutil.

Máte doma nějakou sbírku?

Mám jich několik různě po domácnostech. Zlaté a Platinové desky Plavců, spoustu pohárů z automobilových závodů, jezdil jsem totiž zhruba 10 let automobilové okruhy, mnoho fotek z různých soužití, různé artefakty z cest po světě. Plavci hráli v téměř padesáti zemích světa.

Jak máte s manželkou Evou doma rozdělené domácí práce? Kdo má co na starosti?

Momentálně mám, a zatím změna v nedohlednu, v domácnosti na starosti vše.

Pěstujete doma nebo na zahradě nějaké kytičky?

Nejsem žádný zdatný Mičurin, ale občasná relaxace na zahradě mě baví. Myslím pracovní, nikoliv opalovací.

Přemýšlíte, že se do budoucna ještě přestěhujete?

Určitě. Třeba k nějaké milé čtenářce vašeho webu.

Vizitka:

  • Narodil se 4. dubna 1947 v Praze.
  • S manželkou Evou vychovává syny Jana a Kubu. Z předchozího manželství má ještě jednoho, dnes už dospělého syna.
  • Od roku 1965 vystupuje se skupinou Plavci, nyní je jejím vedoucím.
  • Má rád knihy Bohumila Hrabala a filmy Jiřího Menzela.

Info

Zpěvák Jan Vančura pokračuje v koncertování s Plavci s tradičním repertoárem, na který jsou diváci této slavné skupiny zvyklí. Letos navíc představí na koncertech také své excelentní spoluhráče: uznávaného harmonikáře a zpěváka Mária Bihári, Jakuba Racka, vítěze řady evropských kytarových soutěží, a výjimečného kontrabasistu Lukáše Pelce. Plavce spolu se zpěvačkou Irenou Budweiserovou můžete vidět v rámci jejich celorepublikového letního turné například 1. června v Teplicích nebo 12. června v Praze.

Foto: archiv Jana Vančury