Lucie, pamatujete si ještě, co nikdy nesmělo chybět ve vašem dětském pokojíčku?

Můj brácha David a kocour Mlíko. Pak lego, velká tabule, spousty různých knížek, kazeťák, kazety s oblíbenými písničkami a hula hoop. To proto, že jsem chodila na moderní gymnastiku.

Jak se změnilo vaše bydlení po narození syna? Bez kterého vybavení se neobejdete?

Nezbytné jsou u nás zátarasy na schody. Snažili jsme se eliminovat ostré hrany. Nezbytný a praktický je lux na rýmičku. No jinak máme doma spoustu knížek a hraček. Opravdu všude!

Nějakou dobu už žijete se svým manželem v kanadském Montrealu. Pocítila jste rozdíl mezi bydlením v Kanadě a v České republice?

V čem se liší vztah k domovu u Kanaďanů a Čechů vážně netuším. To je spíše otázka pro Kanaďany. Naše domácnost je stejná jak v Čechách, tak v Kanadě, žádné odlišnosti nepociťujeme. Je ale pravda, že tady v Kanadě je pořádná zima, klidně i minus 40 stupňů Celsia, a s tím při stavbách domů počítají.

ČTĚTE TAKÉ:

Jak jste si zvykala v Kanadě na daleko chladnější počasí než u nás?

Jednoduše jsem ho přijala. Navíc já mám zimu moc ráda a sníh úplně zbožňuju. Třeba život v Los Angeles mi naopak vůbec nevyhovoval, je tam, myslím, pro Čecha trochu moc léta najednou.

Pokud si zařizujete byt, jaké doplňky a styl zařízení je vašemu vkusu nejbližší?

Potrpím si na ratan, dřevo, bambus. Doma mám ráda zahradní houpačku a krb.

Kde si s malým synkem Matyášem nejraději hrajete?

Těžko vybrat jen jedno místo. Je to prakticky úplně všude! Na zemi, v garáži, na stropě. Maty má totiž nejraději místa, kde spí Bart. Náš kocour, právoplatný člen rodiny.

Máte doma místo, kde se vám dobře trénují hlasivky na zpívání?

Cele turné HITTOUR 2013 jsem drtila a trénovala hlasivky právě v minus třicítkách, v Kanadě, na procházkách s kočárkem. Přezpívala jsem cestou vždycky celý svůj repertoár. A pak jsem věděla, že když hlasivky vydržely tohle, už je naprosto nic nemůže rozhodit. Ale stejně jsem celé turné jedla neo-anginy. Pro jistotu!

Kdybyste měla volný čas jen pro sebe? Jak byste ho využila?

S knížkou, s rodinou, s přáteli, samozřejmě se synem. Bavilo by mě grilovat, nebo lehnout si jen tak do trávy, dát si čerstvé jahody a přečíst si nějakou pěknou knížku.

Jak jste prožívala povodně, které postihly tady v Čechách dům vašich rodičů?

K povodním se radši už nechci ani vracet, jsem ráda, že vše dobře dopadlo a máme to za sebou.

Tak jinak. Prozradíte nám nějaký úsměvný příběh z vaší domácnosti?

Těch je, hlavně se zvířaty! Každý domov má mít nějakého svého zvířecího ochránce. Kočku nebo třeba ježka. V Praze máme kočiček pět, jednoho ježka a dva netopýry. V Kanadě máme dva mývaly, kocourka Barta a jednu lišku.

Prý máte moc ráda Vánoce, a ty, ač se to nezdá, pomalu opět klepou na dveře. Těšíte se?

Ano, úplně nejradši mám doma přípravu na Vánoce. Od ledna už se nemohu dočkat, až zase přijde říjen. A vidíte, už jsem se dočkala a říjen právě máme.

Vraťme se ještě k létu, kdy jste natáčela spolu s manželem už druhý díl úspěšného filmu Babovřesky, kde hrajete Ivanu, sestru faráře. Jste si v něčem podobné?

Není to žádná Desdemona či postava z Čechova a hlavně nemusí řešit žádné existenční otázky. Ty já v životě řeším docela dost. Tudíž jsem si v její kůži krapet oddychla.

S Pepou Vágnerem jste nazpívali k filmu ústřední písničku S láskou nám je líp. Máte ji ráda?

Ta písnička je moc příjemná, taková letní vzpomínka. Dala jsem si ji na své CD Oheň, za které jsem převzala Zlatou desku. Přála bych si, aby ji posluchači přijali, a v té zimě, která nás čeká, jim přinesla do domovů trochu léta.

Vizitka

  • Narodila se 8. března 1980 v Praze
  • Její otec je baskytarista Jiří Vondráček, matka Hana Sorrosová je textařka a teta Helena Vondráčková uznávaná zpěvačka
  • Vystudovala hudebně-dramatický obor na pražské konzervatoři a kulturologii na FFUK
  • Hrála v seriálech Území bílých králů, Arabela, ve filmech Nejasná zpráva o konci světa, Bathory, Post coitum, Labyrint, Babovřesky
  • V roce 1992 se stala moderátorkou pořadu Marmeláda
  • Hrála v divadle Rokoko a v ND ve hře Saténový střevíček
  • Účinkovala v muzikálech Starci na chmelu, Excalibur
  • V letech 2009, 2010 a 2012 zvítězila v divácké anketě TýTý v kategorii zpěvačka
  • Pravidelně se umisťuje na předních příčkách v anketě Český slavík
  • Dne 17. června 2011 se v kapli svaté Kláry nad vinicí v Troji provdala za hokejistu Tomáše Plekance a 4.12.2011 se jim narodil syn Matyáš.

Foto: Archiv Lucie Vondráčkové a René Kekely