Před čtyřmi lety jste si nechal postavit nový dům. Jak dlouho jste vybíral pozemek?

Nechal jsem si ho postavit v Křeslicích, kde bydlím už léta. Nabídl se mi ke koupi jeden pozemek, čehož jsem využil. Toužili jsme s manželkou po domě, který by nám vyhovoval po všech stránkách. Jsme hodně zcestovalí a přáli jsme si mít dům hodně kosmopolitní. Navrhli jsme si ho, zadali architektům, kteří nám ho namalovali, a potom jsme stavbu zrealizovali. Díky tomu bydlíme v absolutně vyhovujícím domě, protože jsme si ho sami navrhli.

UŽ JSME TAKÉ BYLI NA NÁVŠTĚVĚ U TĚCHTO CELEBRIT:

Nechali jste si v něčem od architektů poradit?

Samozřejmě. Jelikož se jednalo rozlohou o větší bungalov, statici museli zvažovat, kolik bude potřeba navézt podloží. Do takových věcí jsme mluvit nemohli. Ale bylo například zajímavé, že jsme si na pražském Výstavišti zakoupili pěkný italský nábytek s výstavní slevou, který se nám moc líbil. Měli jsme ho dřív než samotný dům. Vizualizace už jsou ale tak daleko, že jsme je měli hotové i s tím naším nábytkem.

Přesně jsme viděli, jak to bude jednou vypadat. Tenkrát ještě dům nestál a dnes to tam vypadá stejně jako na plánku.

Ještě něco jste věděl dopředu?

Ke svým 45. narozeninám jsem dostal obraz od Karla Gotta. I ten byl ve vizualizaci dřív, než dům stál.

Na co jste ve svém domě nejvíce pyšný?

Na svůj pánský pokoj, kde mám anglický bar se zelenými chesterfieldkami a bar v mahagonové barvě se sbírkou koňaků, do nichž jsem blázen. Také jsem šťastný, že mám nahrávací studio hned vedle v baráčku a nemám ho v domě jako dřív. Pořád nám tam pak někdo chodil, což nebylo úplně ideální. Mnoho lidí nám říkalo, že tak velké prostory nevyužijeme. Není to pravda. Využíváme je maximálně.

Je něco, co byste si chtěl do domu ještě pořídit?

Všechno, co jsem chtěl, už mám. Jen jsem si nechával doinstalovat do sprchy páru, protože v sychravých dnech je dobrá na hlasivky. Dávám si ji jednou týdně třikrát po pěti minutách a jsem naprosto spokojený. Včera mě začalo škrábat v krku, večer jsem si dal páru a dnes mě nic nebolí. Páru všem vřele doporučuji. Navíc pořizovací cena je levnější než u sauny.

Co jste v domě naposledy opravoval?

Hlídací kamery. Jinak toho k opravám moc není, protože dům je skutečně starý jen čtyři roky. Teď si ale uvědomuji, že nám začalo trochu zatékat do garáže, tak musíme přijít na to, odkud se voda bere. Mám obavy, že je prasklá trubka od bazénu, která vede pod garáží do kanalizace, a když ho vypouštíme, tak se voda dostává do garáže. Musím zavolat někoho se sondou, aby nám pomohl závadu odstranit. Když máte dům, tak to je každou chvíli něco.

Počítali jste s tím, že v domě s vámi jednou bude bydlet vaše dcera s rodinou?

Dcera má své vlastní křídlo, kde má pokoj s koupelnou a šatnou. Jen vchod je společný.

Vaše dcera teď studuje v New Yorku humanitní vědy zaměřené na scenáristiku, produkci a fashion mode a vy se s manželkou staráte o jejího téměř tříletého syna Sebastiana. Museli jste mu nějak přizpůsobit dům?

Hostinský pokoj jsem musel nechat přestavět na dětský. Například postel má jako auto, skříňku jako benzínovou pumpu a tapety z filmu Cars. Když jsme mu pokojík poprvé ukázali, koukal s otevřenou pusou, zalezl do té autopostýlky a už jsme ho z ní nedostali. Je to jeho zázemí a teritorium. Na zahradě jsem mu také nechal postavit prolézačky.

Věnujete se mu víc vy nebo manželka?

Oba stejně, víceméně jsme pořád s ním. Studio mám doma, tak si za ním vždycky odběhnu. Ještě nám pomáhá chůva Natálka, když si jde třeba manželka zahrát golf. Známe ji už dvacet let a Sebík si ji oblíbil.

Jak máte s manželkou rozdělené domácí práce? Je všeobecně známé, že rád vaříte.

Ovšem jen v případě, že má přijít návštěva. Pro rodinu moc často nevařím, to nechávám na manželce. Také se mi stará o agendu, dělá mi managerku a účetnictví, takže práce má hodně. S úklidem nám pomáhá Natálka a ještě k nám dvakrát týdně dochází uklízečky a jednou týdně dochází zahradník, který pečuje o zahradu. Já se starám o umělecké věci.

Vizitka:

  • Narodil se ve znamení Raka, 14. července 1960 v Praze jako Vladimír Štancl.
  • Studoval na pražské hudební konzervatoři. Věnuje se popu a jazzu.
  • S tenistkou Marcelou Skuherskou se mu narodily dvě děti – dcery Klára a Míša, která však zemřela v deseti letech na leukemii. S jednou ze svých fanynek má ještě nemanželského syna Petra.
  • Vydal nové CD Michal David Classic s hity 80. let a novou písničkou Somewhere, kterou nazpíval s vítězkou Hlasu ČeskoSlovenska Ivannou Bagovou a skupinou La Gioia.
  • Před několika dny měl premiéru jeho nejnovější muzikál pro teenagery Andílci za školou. Teď chystá hudbu k pokračování Discopříběhu 3 a k novému muzikálu Mata Hari.
  • Naposledy si doma pustil film Thor ve 3D, a protože má rád bondovky, tak se chystá do kina na Skyfall.

Foto: archiv Michala Davida a Universal Music