Jak dlouho v bytě bydlíte?

Do našeho bytu jsme se přistěhovali 1. prosince v roce 1971, to si pamatuji přesně. Zpočátku nás tady žilo víc. Moje bývalá žena Štěpánka Haničincová, její maminka, dvě větší děti a já. Pak ještě přibyla Štěpánčina vnučka a zeť. Ale byt je velký, takže jsme se všichni pohodlně vešli.

Hned vedle vás bydlela kdysi vaše současná paní a první naše Popelka, Eva Hrušková. Stěhování tedy měla jen přes chodbu. Co zajímavého do vašeho bytu přinesla?

Její syn Zdeněk přinesl několik banánových krabic s oblečením a knížkami. Nejprve to byl šílený zmatek! To víte, nové oči víc vidí. Postupem času došlo díky Evičce v našem bytě k různým kosmetickým změnám, které mu velice prospěly. Třeba pár nových lustrů. Evička je ráda hledá i po starožitnostech. Nafotí je, pošle mi obrázek a pak se dohodneme, anebo také ne. Velice nám také pomohla textilní výtvarnice Dana Dobrá, díky ní dostal celý byt nový, hezčí ráz. Záclony, závěsy, potahy, deky a polštáře dokážou divy. Netušil jsem, že záclona může mít i nějakou funkci kromě ozdoby, ale paní Dana se nás vždycky zeptala: „Chcete, aby záclona stínila? Chránila před pohledy nebo i před sluníčkem? Aby pokoj prosvětlila, rozveselila, nebo naopak zvážněla?”

O bydlení celebrit se dočtete také:

Bydlení celebrit: Olga Lounová má domovů víc Bydlení celebrit: Vlasta Žehrová je pyšná na prostornou koupelnu

Zůstalo vám doma vůbec nějaké původní zařízení?

Byt je opravdu velký, nejprve jsme měli dva pokoje volné a ty pomalu čekaly na zařizování. Zrovna v pokoji Evy byl nábytek udělaný na míru z Jablonného nad Orlicí. Evička kolem něj dlouho chodila a říkala. „Nemám ráda nábytek na míru, nedá se s ním manipulovat.“ Pak se ale do přestavování jednou pustila a konečně byla spokojená. Já ten pokoj vůbec nepoznal. Stačilo jen změnit barvy stěn a závěsů.

Pustili jste se v bytě někdy do rekonstrukce?

Rekonstrukce naštěstí nebyla potřeba, ale časem asi budeme muset vyměnit okna. Jedná se ale o velmi náročnou záležitost, jelikož se dům nachází v chráněné zóně, a to pro majitele domu bude těžký oříšek.

Zažili jste v souvislosti s bytem nějakou nefalšovanou pohromu?

Pohroma se naštěstí konala jednou jedna. Když podlaháři budovali půdní byt nad námi, nalili tam cosi jako podklad na podlahu a nám to vše steklo do koupelny a do pokoje. Bylo to velmi nepříjemné, páchnoucí. Já osobně řemeslníky moc rád v bytě nemám, a když už, tak jen ty osvědčené. Třeba pán na kontrolu topení k nám chodí nejméně patnáct let. Měl jsem štěstí i na zkušené a spolehlivé řemeslníky na zateplení oken a dveří. Opravdu jsem koukal! Když přišli, přezuli se, uvařili si vlastní kávu a nedožadovali se pozornosti. Starší pánové, ale v moderním pojetí. Všem známým je doporučujeme.

Váš výhled z balkonu je přímo majestátní. Přímo na Pražský hrad. Užíváte si ho třeba k večernímu posezení?

Musím přiznat, že letos v létě jsme stále v jednom kole. Byli jsme na dovolené na našem oblíbeném Thassosu a nyní dost pracujeme, takže večerů k posezení na balkoně moc není. To nám ale nevadí, Pražský hrad vidíme i tak.

Máte celkem velkou koupelnu. Nastává i tak u vás někdy přetahování?

My to máme krásně rozdělené. Ráno posloucháme Český rozhlas 2, já se holím a Evinka se líčí. Koupelna je opravdu velká a kromě pračky je tam i ribstole, na které cvičím. Eva má zase ve svém pokoji rotoped a trenažér. Nástroje na cvičení používáme oba a vždy se dohodneme.

Kdo u vás vládne v kuchyni? Umíte něco dobrého uvařit?

V kuchyni u nás nikdo zvláštním vládcem není. Už dlouho odebíráme „krabičkovou dietu“ a jsme naprosto spokojení. Jíme vyváženou stravu, a přitom velmi kvalitní. Navíc ušetříme čas za nakupování, vaření a vymýšlení.

Co nejkrásnějšího jste v bytě zažil?

Náš byt je naštěstí nabitý pozitivní energií, takže se ji snažíme vnímat a podporovat. Vždy je nejkrásnější setkání s rodinou, a to je vzácnější čím dál víc. Jsme tu zkrátka s Evičkou rádi.

Vizitka

  • Narodil se 17.2.1937 v Pardubicích
  • Vystudoval DAMU a 33 let hrál v Divadle Na zábradlí
  • Zahrál si ve filmech Zítra vstanu a opařím se čajem, Jak básníci přicházejí o iluze, Smrt krásných srnců, Nesmrtelná teta a v seriálu Arabela a Arabela se vrací
  • Se svou manželkou mají Divadlo Evy Hruškové a Jana Přeučila, se kterým hrají pro děti po celé ČR
  • Miluje posezení v zahradních restauracích a rád si zajde zaplavat a do sauny