Bydlíte v bytě, nebo domku? Kolik jste jich navštívila, než jste si vybrala?

Bydlíme v bytě a vybírali jsme pouze podle stavebních výkresů na papíře, protože dům se teprve stavěl. Rozhodující nebyly ani tak parametry bytu, ale hlavně lokalita a to, že k bytu bylo možné přikoupit prostornou garáž v přízemí objektu.

Mohli jste do stavebních výkresů zakročovat, aby byl byt plně podle vašich představ?

Jelikož stavba byla v počátcích, mohli jsme si vybrat podlahovou krytinu, dlaždičky do koupelny i dveře. To bylo příjemné, nestáli jsme tak před rozhodováním, zda něco měnit, nebo si zvyknout na stávající.

Jak to bylo se zařizováním bytu? Pomáhal vám architekt?

Pomoc profesionálů jsme využili při návrhu a instalaci kuchyňské linky, jinak jsme byt zařizovali sami, postupně. Styl není nijak vyhraněný. Vymalováno máme převážně do bíla, protože moc nevěříme na experimentování s barvami. Jen v ložnici jsme si „troufli“ na světle modrou, v kombinaci s tmavě modrými závěsy. Kuchyň jsem se zase například snažila oživit oranžovými doplňky.

ČTĚTE TAKÉ:

Kde doma nejraději relaxujete?

Relaxace je pro mě opravdu důležitá. Jsem ráda, že mám útulnou koupelnu se sprchovým koutem i vanou, do které si dávám masážní podložku a různé relaxační koupelové přísady. A po vynikajících zkušenostech s infrasaunou, kterou už má náš oddíl několik let v šatně loděnice, jsme se nedávno rozhodli pořídit si menší, dvoumístnou, i k nám domů.

Podle čeho jste infrasaunu vybírala?

Hlavním kritériem byly rozměry, tak aby se vešla do výklenku, který jsme pro ni vyhradili v rohu bývalého synova pokojíku. Výběr byl široký, takže s pořízením nebyl problém a smontovaná byla za půl hodinky.

Na co jste ve vašem bytě nejvíce pyšná?

Asi právě na proměnu bývalého synova pokoje. Vymalovali jsme, podlahu předělali na plovoucí. Mám z něj teď svůj pracovní kout s počítačem, zbytek je tak trochu „relaxační zóna“ s infrasaunou, na stěně je umístěna fototapeta se sluncem prozářeným březovým lesem. Ještě nám zbývá pořídit si nějakou menší pohodlnou pohovku na odpočinek.

Chystáte se ještě něco změnit v nejbližší době?

Po patnácti letech plánujeme rekonstrukci kuchyně. Chceme trochu změnit dispozice, aby byl o něco prostornější jídelní kout pro případ, že přijde návštěva.

Pěstujete doma nějaké kytičky?

Máme klasické pelargonie v truhlících na balkóně, doma nějaké orchideje, kaktusy. Nejsme žádní velcí pěstitelé, a když je třeba, radíme se s internetem.

Vyrobila jste v bytě něco sama?

Domácí kutil rozhodně nejsem. Jediné, co si ráda udělám sama, je např. vánoční výzdoba, nebo i podzimní, jarní… Obdivuji sice práci profesionálních aranžérek a květinářek, ale nechávám se od nich jen tak lehce inspirovat a pak „tvořím“ sama. Radši mám výzdobu třeba jednodušší, ale „svoji“.

Co se naposledy rozbilo a kdo to opravil?

Nedávno jsme přilepovali ouško k oblíbenému hrnečku dovezenému vloni z Londýna.

Máte doma nějakou sbírku?

Ano mám, svoji sbírku medailí.

Přemýšlíte, že se do budoucna ještě přestěhujete?

Zatím jsme spokojení a stěhování neplánujeme. Možná až budeme v důchodu…

Vizitka:

  • Narodila se 10. dubna 1968 v Praze.
  • Vodnímu slalomu se věnuje od roku 1980. První medaile z velké mezinárodní akce se dočkala v roce 1989, kdy v závodě družstev na mistrovství světa pomohla získat bronz, v individuálním závodě byla čtvrtá. Stříbrnou medaili ze závodu hlídek si přivezla ze světového šampionátu 1991.
  • V dalších letech své kariéry získala na mistrovstvích světa šest zlatých (K1 – 1999, 2003; K1 družstva – 2003, 2005, 2010, 2013), čtyři stříbrné (K1 – 1997; K1 družstva – 2006, 2007, 2011) a jednu bronzovou (K1 – 2007) medaili.
  • Na evropských šampionátech vybojovala mezi lety 1996 a 2013 celkem 14 cenných kovů, v letech 1992 a 1998 vyhrála celkové pořadí Světového poháru v závodech K1.
  • Na letních olympijských hrách startovala celkem šestkrát. V Barceloně 1992 skončila na 12. místě. Na hrách v letech 1996 (Atlanta) a 2000 (Sydney) získala zlaté medaile. V Athénách 2004 byla pátá, na LOH 2008 v Pekingu, kde byla rovněž vlajkonoškou české výpravy na zahajovacím ceremoniálu, dojela devátá. V Londýně 2012 skončila těsně pod medailovými příčkami na čtvrtém místě.
  • V roce 1986 se provdala za kajakáře a několikanásobného medailistu z mistrovství světa Luboše Hilgerta, s nímž má syna Luboše, rovněž kajakáře.