Jak dlouho jste si vybíral domek, ve kterém žijete?

Byl to hned ten první, který jsme navštívili. Kamarád Jirka Zavřel si koupil se svou mladou ženou domek u Říčan a pořád se s tím chlubil. Říkal jsem mu, ať s tím přestane a radši mi také něco sežene. Asi za čtrnáct dní přišel s tím, že je tam volný další domek, ale už má jednoho zájemce. Naši společnou známou, které ho slíbil dřív. Půl roku se neozvala, tak jsme se šli na domek podívat. Uviděli jsme vedle něj na zahrádce tři sta let starý dub a ten rozhodl. Kvůli němu jsme domek koupili.

Bylo zapotřebí nějaké rekonstrukce, než jste se mohli nastěhovat?

V domku bylo všechno špatně. Jenže v té době bylo snazší sehnat stavební povolení k rekonstrukci než k novostavbě. Proto jsme nejprve oslovili architekta a projekční kancelář. Pak nastoupila stavební firma, která domek až na dvě zdi celý zbourala a poté vlastně postavila znovu. Teď je nám líto, že nešly dolů i ty dvě zdi, protože jsou pořád vlhké. Rovněž jsme dostali horší podmínky hypotéky, protože se jednalo pouze o rekonstrukci. Ale my vždycky na všem prodělali.

ČTĚTE TAKÉ:

Jak byl dům starý?

Zhruba 100 let. Koupili jsme ho před 19 lety a teď v něm 17. rokem bydlíme.

V jakém stylu jste si ho zařídili?

Židle jsme nakoupili po bazarech a necháváme je průběžně opravovat. Velký rozkládací stůl jsem pořídil v IKEA a zbytek nábytku máme od české firmy Art-Style z Nových Dvorů. To je nábytek, který po nás zdědí děti, protože je dřevěný, poctivý a fortelný.

Co pěstujete na zahrádce?

Vloni jsme nečekaně přikoupili sousedovu zahrádku, tak jsme se pustili do pěstování zeleniny. Stará se ale o ni moje žena, která má na zahrádku o něco více času než já. Pěstujeme ovocné stromy, takže v jablkách jsme soběstační. Skladujeme je ve vybetonovaném sklípku, kde vydrží až do července. Dále máme hrušky, třešně, ořech, broskev a výbornou pološvestku. Problém je, že stromy jsou v kopci, takže se k nim při sklizni obtížně dostávám. Bojuji o každé jablko.

Jak máte s manželkou rozdělené domácí práce?

Nemáme, vaříme a uklízíme, na koho to zrovna vyjde.

Co jste schopný uvařit?

Všechno. Vařím z hlavy. Recepty mě nebaví. Jedu autem, napadne mě nějaká chuť – mléčno-kyselá, nebo sladko-pálivá, a pak přemýšlím, z čeho by se dala dosáhnout.

Sbíráte něco?

Nesbírám nic, ale tchyně sbírala pohlednice. Dokonce jsme otevřeli v Praze muzeum historických pohlednic, které jsme však museli pro naprostý nezájem veřejnosti po pěti letech zavřít.

Vizitka:

  • Narodil se ve znamení Vodnáře 26. ledna 1960 v Jihlavě.
  • Jeho otcem byl novinář František Juřička, matkou herečka Marie Grafnetterová.
  • Vystudoval konzervatoř v Praze, po ukončení studií byl v letech 1981 až 1994 členem souboru Divadla Jiřího Wolkera.
  • Zahrál si v seriálech Zkoušky z dospělosti, Malý pitaval z velkého města, Dynastie Nováků, Rodáci či Pojišťovna štěstí. Největší roli však dostal v seriálu Sanitka. Brzy poběží film Křídla Vánoc, ve kterém si zahrál epizodní roli.
  • Věnuje se převážně dabingu, za který dostal v roce 2010 Cenu Františka Filipovského, konkrétně za postavu otce Ranceho ve snímku Hvězda ze salónu.
  • Manželka Lucie přednáší nižší živočichy na přírodovědecké fakultě. Její specializací jsou šneci.
  • Mají spolu tři dcery. Nejstarší čtyřiadvacetiletá Žofka studuje pedagogickou fakultu, dvaadvacetiletá Bětka teologickou fakultu obor dějiny kultury a třináctiletá Justýna navštěvuje hudební gymnázium. Věnuje se zpěvu, hraje na piano a příčnou flétnu.

Foto: Pavel Ovsík a archiv ČT