Jak dlouho jste si vybírala domek, v němž žijete?

Velmi dlouho. Přáli jsme si s manželem domek na okraji Prahy, ale bohužel v 80. letech jsme nenašli nic podle našich představ. Až se mi ozval jeden kamarád, že by věděl o pěkném domku na prodej v Řitce. Byla to nová vilka, kterou postavil náš nynější soused pro svou rodinu.

Bylo zapotřebí nějakých úprav, než jste se nastěhovali?

Zprvu se nám dům velmi líbil, ale nakonec jsme stejně provedli několik razantních zásahů k obrazu svému. Pozvali jsme si architekta, který nás upozornil, že v domě chybí například zádveří. Proto jsme vybudovali zasklenou příchozí verandu. Odstranili jsme uvnitř několik příček, abychom zvětšili prostory, postavili jsme krbový komín a přistavěli velkou terasu s markýzou. A udělali jsme dobře, protože je to místo, kde celé léto žijeme. Ve sklepě jsme vybudovali saunu a whirlpool a na zahradě bazén. Když jsem se rozvedla s prvním manželem a přišel Martin Michal, přistavěli jsme ještě garáž, čímž nám vznikla další terasa, z níž jsme si udělali zimní zahradu. Také jsme si nechali nainstalovat solární panely na ohřev vody v bazénu.

ČTĚTE TAKÉ:

A co zahrada? Také potřebovala změnu?

Zahrada byla ve stylu Šípkové Růženky. Celá zarostlá divokou trávou a starými ovocnými stromy. Museli jsme ji zkultivovat a založit, a proto jsme si k tomu přizvali zahradního architekta. Zahrádka je teď moje chlouba. Pěstuji léčivky a několik ovocných stromů – meruňku, třešeň a jabloň. Višeň mi zašla, tak musím zasadit novou. Užitkový záhon se zeleninou jsem zrušila, protože pěstování dá spoustu práce, a přitom všechno se dá koupit v obchodě. Převážná část zahrady je okrasná. Vysázeli jsme azalky, rododendrony, různé traviny, vřesy, ale i letničky, aby po celý rok něco kvetlo. Zatímco jsem koncertovala v Austrálii, vybudoval manžel na zahradě závlahu, což je velká výhoda, která ušetří spoustu času.

Chystáte nějakou rekonstrukci do budoucna?

Do budoucna bychom rádi změnili vytápění. Chtěli bychom topit plynem. Ale právě teď prošla rekonstrukcí kuchyň. V červnu jsem totiž dostala na narozeninovém koncertu od firmy Pelc z Hradce Králové voucher na novou kuchyň. Vybrala jsem si dolní skříňky v béžové barvě z dýhovaného dřeva a horní v barvě bílé kávy v lesku s mramorovou pracovní deskou a se zabudovanými spotřebiči jako troubou, mikrovlnkou, televizí, digestoří, zabudovaným kávovarem nebo kráječem. Navíc všechny skříňky se samy otvírají, stačí jen na ně sáhnout. V rámci rekonstrukce jsem vyměnila i dlažbu. Zajímavá je i skleněná deska mezi pracovní plochou a horními skříňkami s motivem orchideje a citrusového ovoce. Baterie u dřezu mě ale překvapila nejvíc. Teče z ní nejen teplá a studená voda, ale také jemně perlivá, perlivá a filtrovaná voda. Je v ní zabudovaný přístroj, který tohle všechno umí.

Chystáte se někam na Vánoce?

Vánoce trávím vždycky doma. Chodí to tak, že 23. prosince většinou přijede moje sestra Zdena se švagrem a Martinova celá rodina i s malým Denískem. Moc se na něj vždy těšíme, je to báječné dítě. Jedeme všichni do malebné lesní hospůdky Malá Svatá Hora na oběd a pak si doma všichni rozdáme dárky. Na Štědrý den jsme s Martinem sami, dopoledne vyrážíme i se psem na procházku do brdských lesů, k obědu podáváme pstruha nebo lososa se salátem a večeře je tradiční. Podává se rybí polévka a smažená ryba s bramborovým salátem. Buď se podaří, že Martin nachytá ryby, když ne, koupíme kapra. Pod stromečkem máme dárky nejen my oba, ale vždycky dostane nějaký i naše fenka Elza a kočka Míca. Péct cukroví nemám čas a hlavně ho vždy dostaneme od sestry nebo kamarádek. Každý rok si ale vyšetřím volný večer a napeču vánoční štóly. Naučila jsem se je od maminky mého prvního manžela. Chutnají a vypadají báječně, jen potřebují vždy tři týdny uležet.

Potrpíte si na vánoční výzdobu?

Samozřejmě, a zdobím nejen byt, ale i zahradu velkou spoustou světýlek. Nechybí světelné girlandy, dva sobi a letos bych si ráda pořídila ještě svítícího soba se sáněmi. Jakmile se setmí, přicházejí obvykle děti s rodiči se na naši výzdobu dívat. Svítí to u nás jako v Las Vegas. Potrpím si také na dřevěné ozdoby a jmelí, pouštím si oblíbenou hudbu. Stromek máme zásadně živý a strojíme ho s manželem společně.

Vizitka:

  • Narodila se ve znamení Raka 24. června 1947 v Praze.
  • Svou pěveckou dráhu zahájila vítězstvím v soutěži Hledáme nové talenty v roce 1964. O rok později se díky hitům Červená řeka a Pátá stala Zlatou slavicí a nastoupila do angažmá v divadle Rokoko.
  • Zde se seznámila s Martou Kubišovou a Václavem Neckářem, s nimiž v roce 1968 vytvořila popové trio Golden Kids. V témže roce se poprvé objevila ve filmu. Hrála hlavní roli v pohádce Šíleně smutná princezna.
  • Po rozpadu Golden Kids se stala nejexportovanější českou zpěvačkou. Točila alba pro zahraniční společnosti (Japonsko, Západní Německo) a pravidelně vystupovala na světových festivalech a pódiích (Kanada, Brazílie, Kuba, Turecko, Jugoslávie, Rumunsko, Bulharsko). Největší úspěch měla s písní Malovaný džbánku, se kterou získala v roce 1977 Grand Prix v polských Sopotech. V tom samém roce se objevila v hlavní roli dalšího celovečerního filmu – komedii Jen ho nechte, ať se bojí.
  • Účinkovala v muzikálech Bídníci, Cats, Hello, Dolly!, Mona Lisa nebo Baron Prášil.
  • V roce 1983 se provdala za německého hudebníka Helmuta Sickela. Svazek skončil rozvodem. Nyní je provdána za podnikatele Martina Michala.
  • Byla první oslovenou českou hvězdou francouzského muzea voskových figurín Grévin, aby dala otisky svého těla. Pražská pobočka se totiž bude otevírat příští rok v Praze.
  • Právě vydala nové CD s názvem Touhy, ke kterému pořádá koncertní turné v Čechách a na Slovensku. Vyvrcholení celého turné proběhne 19. prosince v Bratislavě pod názvem Mejdan roku a 22. prosince v Lucerně pod názvem Báječný flám. Na obou koncertech vystoupí jako host Vašo Patejdl.

Foto: Jiří Janoušek, Miloš Svoboda, Parlophone, archiv TV Nova a Heleny Vondráčkové