Narodil jste se v Praze, ale přestěhoval se na venkov. Proč?

Asi osm let jsem bydlel v přízemní dvougarsonce o velikosti 42 m² v Praze. Na zdi od ložnice jsem měl schránky, takže když přivezli letáky, měl jsem pocit, že mi je strkají pod peřinu. Jelikož jsem v té době také choval dvě fenky, bylo mi jich líto, že jsou v takovém krcálku, a začal přemýšlet o nějakém starším domečku se zahradou, kde by mohly běhat.

Jak dlouho jste vybíral dům, ve kterém žijete?

Kamarád přišel s tím, že ví o domku za Prahou, směr východ. Byl to velký dům 5+1, ale místo zahrádky měl jen betonový dvorek, což se mi nelíbilo. Druhý domek zase neměl jímku a byl v dezolátním stavu. Až třetí mi ukázala jedna advokátka, kterou jsem vezl na obecní úřad. Bylo to rozestavěné 2+1, hrubá stavba, ale s velkou zahradou. Přestavěl jsem domek na 4+1 a musel při tom vybombardovat třetinu pozemku, protože na něm byl asfalt. Musel jsem navézt i hlínu, abych nesázel každý strom se sbíječkou.

ČTĚTE TAKÉ:

Na co jste ve svém domku nejvíce pyšný? Co jste sám vymyslel?

V podstatě všechno, takže jsem pyšný na celý dům. Jen před dvěma lety jsem zjistil, že je dům energeticky celkem náročný, a tak jsem nechal vyměnit elektrické přímotopy za tepelné čerpadlo - vzduch, vzduch, což je úžasná věc.

A neuvažujete třeba o solárním panelu?

Kdybych bydlel v Novém Mexiku, tak rozhodně ano. Ovšem tady svítí slunce naplno jen šedesát dní v roce, tak mi to přijde jako nesmysl. Ovšem chápu, že každá úspora je dobrá, a proto jsem nacpal asi 25 000 Kč do LED žárovek. Jenže ruku na srdce, žárovka je to, co žere doma nejméně.

Co se vám naposledy rozbilo a kdo to opravil?

Vzhledem k tomu, že to je celkem nové, domek jsem koupil v roce 1999, tak drží pohromadě. Problém byl v tom, že ho tenkrát stavěli horkou jehlou, tak jsem při dozdívání zjistil, že zkazili střechu. Musel jsem ji přeložit a udělat celou znovu. Krovy nebyly ošetřené, chyběly kartáčky proti broukům, lezly mi tam kuny apod. Například kuna dupala tak, jako když mi běhá chlap po střeše. Musel jsem najít otvor, kudy tam lezla, a zapěnit ho. Teď bojujeme s myší.

Chystáte se do domu ještě něco pořídit? Třeba krb?

Krb mám. Jediné, co chystám, nafoukat pod střechu speciální papírovou izolaci, která skvěle izoluje, nehoří a myši ji nežerou. Skelná vata, kterou tam mám teď, už po těch pár letech není úplně ideální.

Kdo vám pomáhá s údržbou zahrady?

O zahrádku se starám sám. Sekám trávu, stříhám keře. Jediné, co si netroufnu, je prořezávání stromů. Na to mám odbornici, paní Steinerovou, která k nám vždy přijede ze zahradnictví. Pěstuji také kanadskou borůvku, maliny, ostružiny, třešně nebo broskve, aby měla dcera co zobat. Na zahrádce jsem všechno pěstoval stylem pokus-omyl, takže mi umřelo tolik rostlin, že když bych jim měl postavit křížek, tak by mi už nezbylo žádné místo na sázení.

Pěstoval jste i květiny?

Jen takové, které se mi líbily. Jenže jsem netušil, že nepřežijí zimu. Třeba meruňkovo-oranžové kaly, nebo hořce.

Chováte psy. Nerozhrabávají vám záhony?

Už máme jen čivavu, která se drží spíše doma. V záhonku vyhrabe maximálně důlek na kuličky. Jinak psů si užijeme až až od mazaných sousedů, kteří jich mají 7. A ten bordel si asi každý umí představit.

O dům se stará manželka Olga?

Pečujeme o něj společnými silami. Pomáhám jí. Například máme zimní zahradu, která má tisíc oken. Když jsem stěrkou umyl poslední, přiletěl špaček a posral mi to tinkturou z bezinek. Jen jsem to vyleštil, přiletělo hejno špačků a všichni si ulevili. To se může stát jenom mně! Vzdal jsem to a od té doby skla nemyl.

Vizitka:

  • Narodil se ve znamení Panny 7. září 1966 v Praze.
  • Po nepřijetí na střední grafickou školu se vyučil automechanikem.
  • S druhou manželkou Olgou má devítiletou dceru Laru.
  • Na TV Pětka má vlastní pořad Buřtcajk.
  • Se Šárkou Vaňkovou objíždí republiku s představením Turné čtyř můstků, více na www.zdenek-izer.cz

Foto: Smagpictures, TV Pětka a archiv Zdeňka Izera