Pes je věrným společníkem a přináší nám mnoho radosti a úsměvů na rtech. Pokud ale nejsme majiteli rodinného domu se zahradou, na které by měl pes své místo, a sdílí s námi prostor v interiéru, je třeba přizpůsobit zařízení bytu a výběr materiálů tak, aby naše společné soužití bylo plné hezkých chvil a měli jsme co nejméně starostí.

Pes a vlastní koupelna? Někdy ano...

Naprostým luxusem je „psí“ sprchový kout, který se nachází v přízemí rodinného domu v blízkosti vchodu. S tímto požadavkem se občas jako designérka setkávám. Klienti toto řešení volí hlavně z důvodů hygieny a snadné údržby. Takový sprchový kout využívá pouze pejsek. Je třeba zvolit dobrý přístup k odtoku, aby bylo možné jej pohodlně vyčistit, a zázemí pro ručníky.

Mají nás rádi a my je také

Proto mysleme v první řadě na jejich zdraví. Základem je podlaha, která neklouže. Psímu miláčkovi se po ní bude pohodlně chodit, a zabráníme tak zranění například při hraní s míčkem a špatném dobrzdění proti zdi či nábytku. Často používané laminátové plovoucí podlahy mají velmi kluzký povrch. Neklouže například koberec. Ten ale není vhodný zejména z důvodu špatné čistitelnosti.

Tip designérky: doporučuji vinylové podlahy. Jsou pružné, odolné proti poškrábání a vlhkosti. Jejich povrchová úprava zabrání vytlačeným drápkům. Přednost dejte barevnějšímu, výraznějšímu dekoru. Na světlé podlaze jsou více vidět psí chlupy.

Okolí psího pelíšku – jak jej chránit před zničením?

Všechna oblíbená místa vašeho psa, na kterých tráví hodně času a kde odpočívá, je dobré ošetřit tak, aby bylo možné je jednoduše očistit. Není nutné impregnovat celý byt, stačí jen jeho oblíbená místa a části nábytku, o které se při ležení opírá.

  • zdi – naimpregnovat malbu pomocí voděodolného nátěru anebo stěnu navoskovat (vhodnější řešení – zachováme vzdušnost stěny)
  • sedací souprava – na které pes leží nebo o kterou se opírá – pokud pořizujeme sedací soupravu s vědomím, že pejska již máme nebo si jej chceme koupit, zaměřme se na kožené či koženkové, které naimpregnujeme vhodným prostředkem. Na sedačku se po impregnaci nebude chytat prach a mastnota z pokožky psa. Pes vylučuje maz během celého roku, v některých ročních obdobích je maštění výraznější. Z tohoto důvodu dáváme přednost materiálům, které budou snadno udržovatelné. Pokud se rozhodneme pro látkovou sedačku, zvolme tu s odnímatelným potahem, který lze vyprat v pračce. Teflonová úprava látky nám v případě pejska dostatečnou odolnost povrchu proti umaštění nezaručí (proti prachu a polití ano).
  • nábytek – naimpregnovat vhodným leštidlem, které na povrchu vytvoří ochranný mikrofilm

Tip designérky: pro snazší každodenní údržbu doporučuji z vlastní zkušenosti pořídit si robotický vysavač. Není sice plnohodnotnou náhražkou klasického vysavače, ale je důležitou pomůckou, která odstraní nečistoty každodenního provozu.

Neméně důležité než přizpůsobit interiér proti zničení, je klást důraz na výchovu psa od štěňátka a věnovat mu dostatečnou pozornost. Psi ničitelé jsou obvykle ti, kteří jsou doma často a dlouho sami.

Text: Michaela Procházková, Michelle Bivotti Foto: archiv Michelle Bivotti