„Chtěli jsme absolutně bezbariérové bydlení. Minimálně překonávat překážky, žádná patra či mezipatra, přechod z exteriéru do interiéru v jedné rovině – nenásilný a plynulý. Proto jsme se rozhodli pro bungalov, a to do písmene U,“ říká o svém novém domě paní Dana Dobřichovská, česká módní návrhářka.

Přízemní rodinný dům s vnitřním atriem na každého návštěvníka dýchne svojí čistotou, světlostí a lesklými plochami. Jeho majitelka si jej navrhovala tak, aby architektura domu byla neokázalá a zachovávala jí dostatek intimity, a to jak pohledem z veřejného prostranství, tak i v soukromí. Dům má centrální společnou část a na ni navazují dvě samostatná křídla, uzavírající vnitřní terasu. Jedno je určené rodičům a druhé dospělým dětem. „I přesto, že spolu jako rodina trávíme hodně času, jsou chvíle, kdy každý z nás potřebuje mít svůj klid,“ vysvětluje důvody tohoto uspořádání paní Dobřichovská.

Obytný prostor plný světla

Obývací pokoj a kuchyně s jídelním prostorem společně představují centrální část domu, tedy pomyslnou spodní část písmene U, do kterého je tvar domu situován. Prostor není nikterak členěn nebo oddělován, ba naopak. Všudypřítomná šedá dlažba, pod kterou je ukryto podlahové vytápění, se prolíná v celém domě, a díky ní působí vše absolutně kompaktním dojmem. Již při pohledu na tento prostor je jasné, že základními materiály opakujícími se v různých obměnách v jednotlivých prostorách domu jsou sklo, chrom a tóny bílé, šedé a na doplnění, v menším zastoupení, vysoce kontrastní antracitově černé. Interiér ale rozhodně nepůsobí studeně. Příjemné osvětlení zprostředkovávají malá stropní a stěnová bodová světla. Tyto zdroje světla nahradily lustry v celém domě. Proč? Jejich světlo je příjemné a neusazuje se na nich prach. Skutečnou praktickou „vychytávkou“ je zabudování vypínačů pro boční osvětlení dole u podlahy. Automaticky se rozsvěcují světla umístěná u vstupu a v přilehlých chodbách obou křídel domu.

Kuchyně, která nejen vypadá…

…ale je schopná každodenního provozu a snadno se udržuje. To byly základní indicie při navrhování kuchyňského koutu, který byl vyroben na míru. Pracovní linka i skříňky (horní díly v praktickém mělkém provedení) jsou v povrchové úpravě vysoký lesk bílý. Na kuchyňských dvířkách nenajdete ani jednu nábytkovou úchytku. Použit byl totiž systém dotykových pantů. Linka se tak lépe udržuje, žádné překážky nebrání jejímu bezproblémovému otření. Další vysoce designovou, a přitom nesmírně účelovou záležitostí je skleněný obklad. „Právě skleněné obložení v kuchyni je důkazem, že i krásné a efektní věci mohou být praktické. Barevné sklo float čiré v mnoha odstínech je ve své podstatě lehký a působivý materiál, který se skutečně velmi dobře udržuje, protože zde odpadá komplikované čištění spár klasického obkladu,“ potvrzuje paní Dobřichovská a dodává: „U skleněného obkladu jsem pečlivě vybírala firmu, aby vše dopadlo na výbornou, a myslím, že jsem měla šťastnou ruku.“

Další praktickou záležitostí, a to nejen v kuchyni, je zcela jistě centrální vysavač – v kuchyni umístěn pod samotnou linkou.

Jídelní prostor okořeněný trochou historie

Dominance skla a kovu – chromu je pečlivě zachována i v jídelním koutu. Co je však možná trochu překvapující v tomto moderním a čistými liniemi protknutým interiérem, je výstava historického porcelánu, umístěného na zdi v pomyslné ose čela stolu. „Porcelán je mojí vášní. Líbí se mi, když je v moderním interiéru zakomponována jedna věc s historickou hodnotou. Tím, že má svou cenu a je naprosto odlišná od ostatních prvků, dokonale vyzní a upoutá na sebe zaslouženou pozornost,“ prozrazuje paní Dobřichovská.

Na hlavní prostor zcela přirozeně navazují obě domovní křídla, která dotvářejí půdorys domu do písmene U. Mezi hlavním obývacím prostorem a dílčími chodbami nejsou umístěny žádné dveře. „V původně zamýšleném návrhu zakomponovány byly, ale nakonec jsme jejich osazení nerealizovali. Jsme spolu zvyklí v rodině neustále komunikovat, a proto nám toto řešení vyhovuje. Nepřítomnost dveří nevadí ani tepelnému komfortu. Díky podlahovému vytápění nastavenému v celém domě na stálých 19 až 20 stupňů Celsia si celý prostor udržuje stabilní teplotu. Vstupy do všech místností uzavírají celoskleněné dveře. „Použité sklo, satináto bílé, je průsvitné, takže propouští světlo, ale není průhledné, a tím splňuje všechny naše nároky na soukromí,“ vysvětluje svůj výběr paní Dobřichovská. Dveře jsou doplněny standardním kováním v provedení broušená nerez a obložkami v CPL kovolaminátu imitujícím broušenou nerez.

Z každého pokoje je také možný vstup ven, přímo na terasu – přesněji řečeno ze tří stran krytého atria. Terasová okna jsou z venkovní strany šedá a z vnitřní bílá, aby zcela zapadla do interiéru. Zvoleny byly standardní plastové profily. „Jsme zvyklí trávit venku hodně času. Na terase snídáme, obědváme, večeříme… to rodinu stmeluje. V létě je to náš druhý obývací pokoj. Tento druhý přístup má i další výhodu, přátelé našich dětí, kteří k nám chodí velmi často, mohou vstupovat a odcházet rovnou z jejich pokojů. Díky tomu se navzájem nerušíme ani neomezujeme,“ uvádí paní Dobřichovská.

Pravé křídlo je královstvím dětí

Dispoziční řešení tohoto bungalovu poskytuje pohodlné, příjemné bydlení s notnou dávkou soukromí i pro oba sourozence. V jejich samostatném křídle vznikl prostor i pro jejich malou koupelnu a dívčí šatnu, která byla velkým přáním dcery majitelky domu. Jak ona sama říká, hlavní předností této místnosti je, že je zde všechno přehledně uspořádáno, není třeba nic otevírat, hledat. Naprosto dominantní je v dívčím pokoji sytě růžová výmalba jedné ze stěn. Tento odstín se v místnosti opakuje i dále ve formě různých doplňků. I zde můžeme zaznamenat přítomnost prvků, které jsou pro celý interiér charakteristické – základní bílý odstín, jenž tvoří lesklou povrchovou úpravu veškerého nábytku, chrom a doplňující černá barva.

Klidné zázemí pro rodiče

Levé křídlo bungalovu je zázemím pro ložnici majitelů domu, druhou šatnu a koupelnu. I v těchto prostorách jsou bezchybně pohlídané čisté linie, hranaté tvary a základně zvolené barevné kombinace i materiály. V koupelně je použité dispozičně zajímavé řešení sprchového koutu „Obrovskou výhodou je, že celoskleněný kout je dobře přístupný, nejsou v něm zakomponovány žádné dveře, a i přesto se voda nedostane tam, kam nemá,“ uvádí paní Dobřichovská a pokračuje: „Skleněné stěny jsou ošetřeny speciální povrchovou úpravou proti usazování vodního kamene, po koupání je stačí pouze otřít stěrkou a je uklizeno.“ Nepřehlédnutelnou je zcela jistě i tvarově atypická vana. „Abychom dodrželi filozofii hran v celém interiéru a zároveň si splnili naše přání – co největší vanu, zvolili jsme tento největší vyráběný model. Navíc jsme vanu usadili bez nožiček, takže je zasazena níže, a díky tomu velice pohodlně přístupná,“ dodává paní Dana Dobřichovská, která prozrazuje i další záměr, jež v rámci koupelny má. Za dveřmi, které z tohoto prostoru vedou do zahrady, plánuje zimní zahradu s přístupem do sauny umístěné hned v blízkém sousedství.

Budíme se s pohledem do přírody

V ložnici majitelů jasně dominuje černá výmalba zdi za manželskou postelí. I přesto, že prostor sám o sobě není moc velký, bylo možné si tento tmavý odstín bez problémů dovolit. Téměř polovinu stěn totiž hradila velká okna, směrem na zahradu s terasou, a ta místnost maximálně opticky zvětšila. „Mám ráda jednoduché linie, eleganci. Upřednostňuji decentní vzhled s jedním opravdu výrazným prvkem. A to jak v bydlení, tak i v módě a doplňcích. Tady je to jednoznačně kombinace bíle laděného nábytku a svítidel a černé výmalby s překrásnou grafikou zebry. Je to velmi ušlechtilé zvíře a absolutně nezkrotné. Mám pro něj slabost…,“ dodává nakonec se smíchem paní Dobřichovská.