Autor: archiv Po určité době může městský život začít unavovat, a začneme toužit po klidu a pohodě – životu, který poskytuje venkov. Právě tak se začali cítit mladí manželé v pětipokojovém bytě a zatoužili žít uprostřed přírody a plnými doušky vychutnávat tamější atmosféru, životní tempo zpomalit a nechat se unášet proudem života. Rozhodli se, že postaví dům a přestěhují se.Každý dům ovlivňuje život jeho vlastníků, což si naši manželé uvědomovali, a proto se chtěli obrátit na profesionály, kteří jim navrhnou vilu šitou přímo pro ně - jejich způsob života. Navštívili Obec architektů, kde se seznámili s panem architektem Lábusem a po několika sezení se domluvili na spolupráci. Autor: archiv V té době byly v atraktivní lokalitě v blízkosti Prahy na prodej pozemky odpovídající jejich nárokům. Urbanistický plán tohoto území zajišťovala architektka Šrámková, která tady chtěla nestandardně rozvrhnout parcely a očekávala, že by mohlo vzniknout zajímavé seskupení domů znamenající posun v názoru na moderní architekturu v České republice.Stavba povolenaManželé si přáli venkovské sídlo, které přestože bude v blízkosti civilizace, bude zároveň i izolované od okolního světa, aby mohli ovlivňovat svůj společenský život přesně podle jejich přání. Vybrali si pozemek s rozlohou 4300 m2, který je z jedné strany směrem k centru městečka a z druhé strany končí lesem. Rozloha, umístění a distance pozemku dovolovaly architektům popustit uzdu fantazii a navrhnout několik řešení, která nebyla ničím ovlivněna ani omezena. Autor: archiv Majitelé si původně přáli klasický domek se sedlovou střechou, po několika schůzkách však pomalu měnili názor a nechali se ovlivnit myšlenkami architektů, kteří jim ukazovali současné světové trendy v architektuře. Po vzájemné domluvě, mnoha návrzích a sezeních, vznikla moderní dvoupodlažní rodinná vila s lichoběžníkovým půdorysem, jejíž jihovýchodní fasáda je prosklená a směřuje do krajiny.Interiér určuje životní stylNávrh domu definoval dispozici interiéru. V přízemí se jednotlivé místnosti vzájemně prolínají a vytvářejí společenský prostor, jehož srdcem je prostorná kuchyň s velkým jídelním stolem a obytná místnost se sezením s robustním krbem. Jsou tu také oddělené místnosti – mužova pracovna, hostinský pokoj se sociálním zařízením, komora na úschovu potravin a skleněnou tabulí oddělená část pro relaxaci a společenské vyžití - je tu herna s kulečníkovým stolem, bazén a sauna. Autor: archiv Celá spodní část je směrem do zahrady prosklená. Manželé si přáli být co nejvíce v kontaktu s okolní přírodou, proto se použila velká okna a skleněné tabule, kterými lze pozorovat okolní krajinu a v létě otevřít dveře a vejít rovnou do zahrady. Aby byl efekt co nejdokonalejší, aplikovaly se barvy a materiály použité v interiéru i částečně venku. Sedíte-li uvnitř a pozorujete okolí, opticky nic neruší a cítíte se blízko přírody.V horním patře jsou dva pokoje včetně sociálního zařízení pro dospívající děti, manželská ložnice s vlastní koupelnou i toaletou a prostorná šatna. I tady chtěli architekti dosáhnou stejného efektu jako ve spodním podlaží – tedy propojit dům s okolní přírodou – a stěny směrem do zahrady prosklili na celou výšku a do protější zdi použili na šířku místnosti nízké okno. Prostor nepůsobí uzavřeně, přestože jsou místnosti oddělené příčkami. Autor: archiv Respekt vůči budoucnostiDům je navržený tak, aby se mohl zařizovat postupně. Vnitřní architektura manžele příliš nesvazuje, ale jemně definuje prostor. K tomu použili několik prvků. Například barevně zvýraznili stěny, na nosné prvky zvolili šedou pálenou cementovou omítku, na ostatní použili vápenné štukové omítky a omítkovinu s mramorovou moučkou. Významným prvkem v interiéru jsou stropy. Použilo se několik konstrukcí jako například trámový strop, použil se motiv schodů vytvářející zajímavé kaskády k hornímu patru, je tu také betonový strop tvarovaný prkny vloženými do bednění atd. Použito bylo co nejvíce přírodních materiálů – dřevo, sklo a kov – v jejich původní podobě, což tu zanechává jakýsi punc čistoty. Autor: archiv Místnosti jsou teď perfektně připravené, zařízené jsou prostory, které se využívají hned (tedy ložnice, kuchyně, pracovna), ostatní na své vybavení čekají. Manželé nepospíchají, chtějí si svou oázu klidu a pohody vybavit postupně a s rozmyslem. Nový domov jim totiž už teď přináší splněná přání.-ram-foto: Iveta Kopicová