Důkazem je dům postavený tak, aby se v něm kočky cítily víc doma než samotná majitelka. Když podnikatelka, která svým šestnácti kočkám (a pěti psům) zasvětila celý život i většinu úspor, hledala způsob, jak jim co nejvíc vyjít vstříc, řekla si, že nejlepší je, aby nový dům vycházel hlavně z jejich potřeb.

Výsledkem je stavba, která má pro kočky samé výhody. Kromě podlahy mají k dispozici také řadu traverz, visutých plošin a šplhacích sloupů, pomocí nichž mohou po bytě pobíhat, aniž by se tlapkou dotkly země. Má to sekundární výhodu v tom, že se tak kočky nedostanou do kontaktu se psy - případně před nimi mohou bezpečně utéct. A pak se jim po kočkovsku z výšky vysmívat… Trámky vedou i kolem oken, aby si šelmy kočkovité užily i pěkných výhledů ven.

Dům postavilo specializované architektonické studio Fauna + Design, které dělá na zakázku jen stavby kombinující lidské a zvířecí pohodlí. Dům je vybaven také speciální místností pro koťata, která je přístupná jen kočkám - psi se do ní úzkým vchodem neprotáhnou. Tunely vedou mezi všemi pokoji, kočky tak mají možnost uklidit se do malých těsných prostor, hrát si tam a současně v nich nalézají soukromí před člověkem i ostatními svého druhu.

Tak velké množství koček pod jednou střechou si samozřejmě klade i větší požadavky na hygienu, proto jsou všechny podlahy omyvatelné. A co problém se škrábáním? Ani to nevadí - všechny poškrábatelné plochy v domě jsou pokryté speciálním vláknem (jako na škrabátkách), takže nemohou nic zničit. A navíc, světe div se, to nevypadá vůbec špatně!

K zařízení patří i samosplachovací toalety pro kočky, v nichž čip hlídá, aby se dům nezměnil v páchnoucí žumpu. V domě je také několik míst s vyhřívanou podlahou, nejčastěji u oken. Tam se kočky mohou tulit a přitom pozorovat, co se děje venku…

Jedno víme určitě – v dalším životě bychom se rozhodně chtěli narodit jako japonská kočka! A co vy?