Japonská realita

Existují Japonci, kteří udržují tradiční kulturu bydlení, stejně jako Japonci, kteří usilují o stále větší modernizaci bytů. Mezi těmi, kdo udržují dávné tradice, jsou zejména bohatí lidé, protože údržba a samotné bydlení v tradičních japonských domech jsou finančně náročné. Japonci vytvořili klasický způsob bydlení, který může být velmi pohodlný, pokud se jemně propojí s moderními prvky. Například kdysi studené pokoje jsou dnes vyhřívány elektrickými kamny a elektrickými koberci místo klasického ohně. Velmi striktně se však zachovává tradiční architektura a vnitřní uspořádání domu.

ČTĚTE TAKÉ:

Všudypřítomné dřevo

Základním prvkem, který bychom měli použít při snaze evokovat japonský styl bydlení, je dřevo. Proč ale právě tento materiál? Dřevo jako stavební materiál se používá zejména ze dvou důvodů. Jednak se využívá ohebnosti dřeva, které odolává zemětřesení lépe než kámen nebo cihla. Druhým důvodem je snadnější demolice stavby a následné postavení nového domu. Ze dřeva nejsou jen tradiční domy, a tento materiál není vlastní pouze civilnímu bydlení. V Japonsku se už od pradávna staví ze dřeva dokonce i chrámy a pravidelně se v intervalech osmdesáti let zboří a znovu postaví. Nevyhovuje-li původní místo, jednoduše se přesune na momentálně výhodnější. Takže například šintoistický chrám v Ise je starý přes devět set let, ovšem jeho stavba je z dvacátého století. Původní je jen vnitřek chrámu.

Futon a tatami

Vedle posuvných stěn, které Japonci používali zejména z důvodu úspory místa, je charakteristické snížené ležení. Je možné, dokonce i zdravé, zvolit pro spaní tak zvaný futon. Japonská realita však přece jen vypadala ještě poněkud jinak. Místnosti byly polyfunkční, takže něco jako samostatná ložnice neexistovalo. Ráno byla matrace srolována a místnost se běžně používala jako například obývací pokoj. Také země byla pokryta TATAMI - japonskými rohožemi. Tyto rohože se ručně vyráběly ze silné slisované vrstvy rákosí ve velikosti asi 190 x 90 cm. Tatami se po roce převrátily a další rok se vyměnily za nové.

Zahrada

Japonské zahrady pokrývají zdánlivě malou plochu, nelze však říct, že by byly malé. Smyslem není snaha o miniaturizaci, ale o harmonii mezi rozměrem domu a člověka ve spojení se vzhledem zahrady. Základním prvkem všech japonských zahrad je pojetí lidské rovnováhy. Velikost, tvar a umístění všech ozdobných předmětů japonské zahrady jsou pečlivě zvažovány s cílem vytvořit prostředí, které obsahuje přírodní a zároveň funkční aspekt. Například jezírka a vodopády by neměly být příliš velké, ale pouze adekvátně přizpůsobené k tomu, aby vytvořily nejen příjemné prostředí, ale zároveň se i mohly využít pro přiměřené zavlažení vzduchu.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com