Ne každému se poštěstí a získá od rodičů byt. A než si na ten svůj vydělá, uplyne i několik let. V tomto období si byt nejčastěji pronajímáme. Zakotvíme-li tu na delší dobu, pak si i tady, byť v cizím, chceme vytvořit alespoň provizorní domov.

A co dělá domov domovem? Zařízení. Jenže s vědomím, že jsme zde zakotvili jen na časově omezenou dobu, nehodláme mnoho investovat a už vůbec ne se zadlužit půjčkami na nábytek. Jak si tedy vytvořit hnízdečko, ve kterém se budeme cítit dobře a které nebude stát majetek?

Co hledat

Do pronajatého bytu si pořiďte jen nejnutnější kusy nábytku. Vhodný je například skladebný systém, který můžete podle aktuálních potřeb dokupovat. Týká se to samozřejmě sortimentu zavedených firem, jejichž výrobní program je v nabídce několik let. Oceníte také multifunkční nábytek, který můžete využít hned pro několik účelů. Například kontejnery mohou sloužit jako noční stolky, ale lze je rychle proměnit na servírovací stolky apod. Vybírejte modely vybavené kolečky, která usnadňují přesun z místa na místo a zároveň vám dobře poslouží při stěhování.

Rozhodně nepodceňujte jídelní stůl, který docela snadno může s vámi putovat do dalšího bytu. V podnájmu vám zajistí pohodlné stravování, ovšem využívat ho můžete i k dalším účelům, např. pracovním činnostem. Vhodné jsou všechny typy rozkládacích stolů. Nechcete-li se vázat barevností dřevěné dýhy, pak zvolte některý z neutrálních materiálů (třeba sklo).

Dobrou službu vám poskytnou nejrůznější policové systémy, jejichž variabilita umožňuje uživateli najít ideální řešení pro ukládání. Stěny mohou zároveň zastoupit dělicí prvek v místnosti, což ocení zejména majitelé nevelkých bytů.

Při zařizování se vyhýbejte nábytku zhotovenému na míru, do dalšího bytu by se vám pravděpodobně nehodil. Málo praktické jsou rovněž šatní skříně, pro které nemusíte později najít místo.

Nebojte se plastůNábytek z plastů patří k neocenitelným kouskům. Na trhu najdeme nepřeberné množství zajímavých tvarů v nejrůznějších barvách. Navíc odolnost, snadná údržba a bezpochyby i velmi přijatelná cena si získají každého.

Postel se nepůjčuje

Na kvalitě spánku závisí nejen vaše zdraví, ale i celková nálada. Postel musí být pohodlná a především vaše. Najdete-li si byt s lůžkem, pořiďte si alespoň vlastní matraci, která bude vyhovovat vašim spáčským nárokům. Vždyť koneckonců i ona může s vámi proplouvat životem dál. Budete-li si muset pořídit novou postel, pak můžete zvolit levnější variantu. Tou jsou lůžka vybavená pružinovou matrací s lamelovým roštem a podnožím. Zajistí kvalitní a pohodlný spánek, přitom se jejich pořizovací cena řádově pohybuje kolem několika tisíc korun. Pokud se rozhodnete pro koupi dražší postele, vybírejte model, jehož pevnou součástí nejsou noční stolky. Standardní rozměry se totiž vždycky do ložnice vejdou.

Doplňky a solitéry

Chcete-li si interiér alespoň trochu ozdobit podle svého, pak pozornost zaměřte na solitéry. Vybrat si můžete kterýkoliv prvek, o němž budete přesvědčení, že vám bude sloužit ještě mnoho dalších let, např. křeslo. K zútulnění interiéru poslouží i nejrůznější doplňky. Jejich cena se pohybuje kolem několika set korun a interiér jimi dokonale proměníte. K příjemné atmosféře také velkou měrou přispívají stolní i stojací lampy. I ty se snadno stěhují a najít pro ně místo nebývá problém.

Tip: Podlaha hraje v interiéru velmi důležitou roli. Samozřejmě nebudete investovat do nové podlahy, proto postačí pořídit kusové koberce. Akrylátové patří mezi finančně nenáročné, přitom si mezi nabízenými vzory určitě vyberete.

Výdobytky doby

Podstatná investice patří také spotřebičům. Není-li váš dočasný domov dostatečně vybaven, pak nezbývá než si pořídit to nejnutnější. Televizor se může s vámi stěhovat, stejně jako pračka, rádio či DVD. Bez mikrovlnné trouby a lednice se také asi neobejdete, nicméně myčku nádobí oželíte, těch pár kousků nádobí přece snadno a rychle umyjete.

Obecně se doporučuje tyto spotřebiče kupovat od kvalitních renomovaných výrobců, zpravidla by měly sloužit minimálně 10 - 15 let, nicméně pokud nehodláte investovat vysokou částku, pak rozhodně postačí zařízení od firem, jejichž výrobky jsou určeny do startujících rodin (indesit, ardo). Zejména kuchyňské spotřebiče, které budete s nejvyšší pravděpodobností vestavovat, se nevyplatí kupovat ty nejdražší. Nebudete se chtít s nimi rozloučit, ovšem do vaší další - nové kuchyně se už nebudou hodit….a tak je pravděpodobně věnujete rodičům či prodáte (většinou nijak výhodně).

Hledejte všudeNebojte se bazarů, kam mohl nějaký lehkovážník odložit trubkový nábytek po babičce. Buďte kreativní a některé kusy si navrhněte sami. Materiálu pro ně je na trhu dostatek. Na solitérech a věcech, které poputují s vámi, však nešetřete. Vybírejte s rozmyslem, dbejte na kvalitu a hledejte nadčasové tvary.

-zal-Foto: Ikea, Vitra, Soft line, www.profimedia.cz, Ariston