Interiér, zařízení, bydlení, nábytek, pesJedna věc je zařízení bytu (pasivní ochrana) a druhá je důsledná výchova a vedení psa. Jen propojením obou budeme v pohodě, pes bude šťastný a my nebudeme mít zničenou domácnost. Jestli dobře zvolíme podlahu, nábytek a natřeme chytře stěny, vůbec se nenadřeme. Chybou je pracně uklízet nevhodné věci.

Byt musíme přizpůsobit podle velikosti psa. Malým rasám stačí malý pelíšek, mají nevelké nároky na prostor, včetně vyhrazeného místečka na pohovce nebo jednom z křesel. Větší rasy nás už omezí podstatně více. Po podlaze chodí ale všichni, podívejme se nejdříve na ni.

Základem úspěchu je dobře vybraná podlaha

Rozdíl je, jestli žijeme v domě, nebo v bytě, v přízemí, nebo v patře. V rodinném domě pes chodí sem tam ze zahrady do domu a zpět, a tak trpí více podlaha. Koberec si se psem nerozumí (pes s kobercem ano, rád se na něm vyvaluje). Protože ale nechceme Pes, bydlení, interiér, nábytektrávit dny s vysavačem v ruce, zvolíme hladkou podlahu a psovi útulný pelíšek. Hladká podlaha se snadno udržuje.

Jaký nábytek k psovi a pro psa?

Z mnoha psů se po čase stávají „gaučáci“. Vymezíme jim pohovku, na které vyměňujeme deky, a na jiný sedací nábytek je nepustíme – důsledně musejí dodržovat, kam v bytě smějí a kam ne. Stejně jako hladká podlaha je důležité i ostatní zařízení – křesla, gauče, pohovky. Ideální jsou dřevěné nebo plastové židle, křesla nebo pohovky z ohýbaného dřeva s pracím polstrováním. Minimalizujeme, stejně jako když máme doma alergika, počet předmětů polstrovaných, s efektem srsti, na kterých ulpívá prach.

TIP: V prodeji jsou nejrůznější pelíšky, textilní boudičky, dají se často prát. Říká se, že když se k textilii do pračky přidá kuchyňská houbička, tak na sebe přitáhne chlupy.

Stěny a dveře

Poté, co jsme si pořídili psa, s údivem zjistíme, že se byt špiní asi o 10 % rychleji než v období „před psem“ – včetně věcí, na které jako by zdánlivě pes neměl vliv. Dveře jsou ušmourané a také stěny utrpí. Vymalujeme tedy kvalitní barvou, kterou lze otírat, do „psí“ výšky můžeme zvolit třeba i tmavší odstín. Spodní část stěny je také možné obložit, třeba silnějším korkem.

Chlupy a zase chlupy

Ze psa především padají chlupy – z každého jinou měrou. Chlupy jsou po pár dnech doslova všude. Hodně se jich zredukuje česáním – co je v hřebenu, potom nebude na podlaze.

Úklid

Připravme se na to, že byt po našem úklidu nezůstane automaticky uklizený tak jako dříve. Budeme mnohem více v pohybu – koše je nutné často vynášet, podlahu mýt na mokro, vlhkým hadrem stírat plochy. Pokud to zanedbáme, chlupy víří vzduchem a zanedlouho je třeba najdeme zachycené na zácloně až někde u stropu. Budeme potřebovat mopy, smetáky, v úklidu pomůže kartáč, antistatické utěrky a leštěnky, pěny k odstraňování skvrn z potahů. Po ruce mějte také savo nebo jiný prostředek k dezinfekci podlah. Pomohou také speciální přípravky – prášek k vysavači, který se pohází po koberci a nasaje do sebe pach psů, poté se vyluxuje.

Práci nám ušetří minimalisticky zařízený byt: podobný, jako je byt pro alergika – hladká podlaha a židle, prací odnímatelné polstrování křesel, minimum záclon a závěsů. Praktické jsou prací pelíšky i úzké běhouny ke vchodu a do předsíní.

A jaké vybavení a fígle pro bydlení se psem doporučuje interiérová designérka? To si budete moci přečíst příští úterý.

-ag-

Foto: www.isifa.com, www.thinkstock.cz