HafenCity patří k nejrozsáhlejším projektům svého druhu v Evropě. Na území o rozloze přes 155 hektarů vzniká unikátní projekt regenerace starého přístavu a průmyslových budov, které na něj navazují. HafenCity rozšíří plochu městského centra Hamburku o celých čtyřicet procent. I to je důvod, proč jsme se vás rozhodli pravidelně zvát do zajímavých bytových projektů v Evropě i u nás.

Pět tisíc nových bytů Ale zpátky do Hamburku: v těsném sousedství centrálního Speicherstadtu na Labi vzniká kosmopolitní čtvrť, jejíž rozvoj řídí a provádí samotné město ve spolupráci se soukromými investory a developery. Má to být nové město plné příjemných ulic, promenád a parků. Na projektu se podílejí nejslavnější architekti z celého světa, které město prostřednictvím soutěží zve k účasti na tomto projektu. Najdeme mezi nimi například barcelonské BB + GG arquitectes, kteří letos vyhráli další ze soutěží, ale i nizozemskou kancelář OMA, švýcarské duo Herzog & de Meuron a celou řadu dalších.

Celkem zde vznikne několik miliónů metrů nových ploch (byty, kanceláře, obchodní plochy). Ze soukromých zdrojů do tohoto projektu plyne kolem 5 - 5,5 mld. eur, město na projektu finančně spolupracuje financemi v objemu asi 1,3 mld. eur. Přibližně 90 % pozemků patří městu, které celou výstavbu v hamburském přístavu rozdělilo do 13 hlavních okrsků. Celkově bude v HafenCity postaveno kolem 5.500 bytů pro celkem 12.000 lidí, kancelářské plochy v objemu 1,8 - 2 mil. m2 a 950 tis. m2 pro servisní a retailové provozy.

V projektu byla loni v další fázi dokončena asi nejsložitější část: Dalmannkai, což obnášelo šestnáct projektů o celkové ploše 115 tis. m2. Podle projektu švýcarské dvojice architektů Herzog & de Meuron se začala stavět nová koncertní síň Elbphilharmonie, která má být dokončena na podzim roku 2010. Dále je ve výstavbě pětihvězdičkový hotel, mezinárodní Námořnické muzeum (cca 14 tis. m2, otevření v květnu 2008), Science Center a Science Theater and Aquarium (cca 14 tis. m2) navrhuje další slavný architekt Rem Koolhaas.

A pro vaši informaci: ceny za bydlení se zde pohybují od 2.900 eur/m2, u developerských projektů v rozmezí 3.500 - 4.500 eur/m2, v luxusním bytovém segmentu jsou v HafenCity byty nabízeny za cenu v rozmezí 6.000 - 8.000 eur/m2. -var- Foto: HafenCity Hamburg