Autor: archiv Páteční rodinné odjezdy na chaty a chalupy se postupně stávají minulostí. Ti co objevili kvality bydlení v rodinném domku totiž zatoužili žít tak i v běžném životě. Některým se sen uskutečnil. Například mladému manželskému páru, jehož byt jsme navštívili v jedné prestižní pražské části. Před dvěma lety se rozhodli přenést bydlení, které jim poskytuje chalupa, do běžného života. Tentokrát však v modernější podobě a s několika dispozičními změnami. Při plánování stavby byli manželé – zvyklí na menší prostory – velkorysí. Když hledali vhodný pozemek a typ domu věděli už předem, že chtějí přízemní dům, aby nemuseli stále chodit do patra a velký obývací pokoj propojený s kuchyní odkud se bude vycházet francouzskými okny ven do zahrady. Jiná realita Autor: archiv Vhodný pozemek našli bez problémů stejně jako přízemní typizovaný montovaný domek ve tvaru písmene L. Na delší straně je garáž a dál kuchyň propojená s jídelnou a obývacím pokojem, z něhož se vchází do pracovny majitele. „Moji pracovnu oddělují od společenského prostoru pouze posuvné dveře, které jsou součástí knihovny vyrobené na míru. Chtěl jsem být co nejvíc s rodinou a uzavřít se ve svém teritoriu jen v nejnutnějším případě.“ Ostatní místnosti jsou oddělené klasickými zděnými příčkami a jsou logicky uspořádané tak, aby domácnost fungovala pohodlně a bez problémů. S ložnicí manželů sousedí koupelna, v blízkosti je prostorná šatna, dále dětský pokoj a část pro hosty, ve které je hostinský pokoj a samostatná menší koupelna. Architekti nezapomněli ani na francouzská okna, která tvoří část stěny ve společenské místnosti a jimiž se vchází do zahrady. „Propojený interiér s okolím nám velmi vyhovuje. Je příjemné pozorovat přírodu a přitom sedět doma v teple a pohodlí nebo jen tak vyjít ven a přitom být vlastně stále doma.“ Autor: archiv Tak jak už to v životě bývá, vlivem okolností se názory mění. Podobné to bylo i při této stavbě, kdy manželé, stále ještě velkorysí a plní plánů do budoucna, začali přemýšlet o nevyužité půdě. „V původních plánech jsme nepočítali s obytným podkrovím. Přemýšleli jsme se ženou, jak bychom je mohli využít, až jsme se rozhodli, že necháme střechu zvednout a tím vznikne další obytná jednotka, kterou v budoucnu bude moci využívat jedno z našich dětí.“ V současné době obývá podkroví dcera, která tu má kromě svého pokoje také vlastní koupelnu s toaletou. O účelu a využití dalších pokojů se zatím uvažuje. Práce s architektem Původní myšlenka, že si budou manželé dům zařizovat sami, během prací upadala. Poznali, že zařídit dům, aby měl myšlenku a byl dotažený i v interiéru až do konce není snadné. V průběhu stavby se seznámili s prací architektonického studia Fast interiér & design, se kterým začali spolupracovat na zařízení interiéru. „Klient nás oslovil ve fázi hrubé stavby, kdy už bylo dispoziční uspořádání domu téměř určeno. I přesto jsme však navrhli několik změn, které místnosti Autor: archiv zvětšily na úkor chodeb a účelově přizpůsobily pohodlnému rodinnému soužití. Původně jinak nevyužité části se díky přestavbě přeměnily na úložné prostory. Také bylo možno bez omezení navrhnout a realizovat osvětlení interiéru, říkají architekti interiérového projektu manželé Lexovi. Poté zpracovali návrh kompletního zařízení, jehož design si manželé přáli moderní a účelný. Dalším jejich požadavkem byl krb v obytném prostoru a skleněné schodiště vedoucí do horního podlaží. „Nejprve se vždy zaměříme na účel a funkci prostoru a poté navrhujeme design nábytku. Původně jsme byli vyzváni k realizaci části přízemí (předsíně, kuchyně a jídelny propojené s obytnou části, pracovny a šatny), kam jsme navrhli většinu zařízení na míru prostoru a doplnili ho nábytkem z naší opakované produkce,“ říká architekt Lexa. Později majitel rozšířil objednávku na vybavení ložnice manželů a dětí. Aby se jasně stanovila hranice mezi oběma zónami, navrhli architekti do společenské části nábytek z hruškového dřeva, v soukromé zóně je vybavení z jiných dřevin. Autor: archiv Při navrhování bytového zařízení už architekt zároveň přemýšlel o podlahové krytině, barevnosti místností a rozvržení osvětlení. „Necítil jsem potřebu výrazného barevného akcentu na zdech místností, tuto úlohu jsme přenechali raději podlahové krytině a atmosféru podpořili vhodným typem a rozmístěním osvětlení.“ Do místností navrhl bambusové podlahy, jejichž úzké slisované proužky vytvářejí grafickou strukturu působící v interiéru velmi efektně. „Bambusové podlahy se mi líbí. Zatím nejsou příliš rozšířené, přitom jejich dezén je natolik zajímavý, že prostor vlastně zařizuje sám. V tomto domě jsou příjemným kontrastem k ostatnímu vybavení.“ Rukopis bez poskvrny Dodatečné stavební úpravy zapříčinili, že se stavba domu o několik měsíců prodloužila, a tak se manželé stěhovali do nového domova o něco později, než měli původně v plánu. Po měsíci Autor: archiv bydlení se vyskytla skrytá stavební závada, která způsobila, že dům mohli obývat jen zčásti, takže si pohodu a komfort bydlení, které přináší rodinný dům, vychutnávají zatím krátký čas. „Neměl jsem zkušenosti se stavbou ani s výběrem zařízení, a tak když jsem oslovil architekta Lexu, vždycky jsem mu nad plány říkal, že návštěvám budu říkat, že to zařizoval on, takže se musel o to víc snažit,“ vzpomíná s úsměvem majitel a mně nezbývá než dodat, že rukopis architektů Aleny a Jana Lexových lze jen stěží přehlédnout a že je bezpochyby jejich dobrou vizitkou. -sed-