Vypadá to, že u nás připadá nejvíce psů na obyvatele v Evropě a většina majitelů jim věnuje lásku, péči a také za ně utratí spoustu peněz. Znatelný rozdíl se projevuje mezi městem a venkovem - zatímco na vsi si většina majitelů pořizuje psi jako hlídací, kteří žijí v kotci nebo boudě, ve městech žijí psi s majiteli v bytě nebo domě, a někdy s nimi sdílejí nejen ložnici, ale i postel.


MÁTE RÁDI ZVÍŘATA? Jaký je život se psem, kočkou, křečkem a dalšími domácími mazlíčky, se dozvíte v novém speciálu Dům&Zahrada BYDLÍME SE ZVÍŘATY. Vychází 28.5. ***

Mezi lidmi a psy existuje zvláštní vztah - pro psy je životně důležitá jejich smečka, kterou nahrazuje jeho pán a rodina. Být opuštěný smečkou je pro psa instinktivně nepřijatelná situace, proto každý odchod páníčka do práce nebo do školy je pro většinu psů stresovou záležitostí. Pes se také chová celý život jako mládě, rád si hraje a projevuje závislost na svých majitelích. V lidech tyto vlastnosti vzbuzují rodičovské a ochranitelské instinkty, které podporuje psí bezpodmínečná oddanost.

Psí koupelna

Pro majitele psích mazlíčků, kteří uvažují o stavbě nebo rekonstrukci domu, je důležité, aby dům pro vzájemné soužití sloužil co nejlépe. Jedním z šikovných zařízení, které zkušení pejskaři/stavebníci realizují, je „psí“ koupelna v blízkosti vchodu do domu. Nejen na podzim a na jaře, kdy člověk vlastního psa obaleného bahnem téměř nepozná, je možnost ho umýt hned za dveřmi velmi oceňovaná. Taková koupelna se nehodí jen pro zvířata, ale i pro ostatní obyvatele domu, například po práci na zahradě. Měla by zde být sprcha pro psy, ideálně s vaničkou keramickou nebo ze smaltované oceli, akrylátovou by psí drápky poškrábaly. Pokud nemá protiskluzovou úpravu, měla by být vybavena protiskluzovou podložkou. Dále by zde mělo být umyvadlo a případně velký pracovní dřez nebo výlevka. Samostatná místnost pro spaní psa (psů) není běžná, pokud se nejedná o chovnou stanici. Psovi postačí dostatečně velký pelíšek v místě, kde není průvan ani nepraží slunce.

Chlupy a drápky

Samozřejmým zájmem majitelů je, aby pes pokud možno v domě nic nezničil. Proto jsou oblíbené podlahy s keramickou nebo kamennou dlažbou, která je opravdu odolná a dobře se udržuje. Kvalitní laminátovou podlahu pes také jen tak nepoškrábe, ale může být nebezpečná pro něj, protože mu to na ní hodně klouže. Také je hlučná - ťukání psích drápků se velmi rozléhá. Jestliže toužíte po dřevěné podlaze, je vhodná vícevrstvá nebo masivní s olejovou vrchní vrstvou, která se snadněji opravuje. Doporučují se i krytiny z přírodního linolea nebo vinylu, protože jsou poměrně odolné proti poškrábání a snadno se uklízejí. Vinyl je také odolný proti působení vlhkosti.

Nechcete-li mít na sedačce a křeslech psí chlupy, je nutné mu od jeho raného věku nebo příchodu do domu důsledně zakazovat na ně lézt. Pokud pes není od počátku vycvičen, že na sedačku nesmí, stane se brzy jeho oblíbeným místem pro odpočinek. V tomto případě se osvědčují prací snímatelné potahy nebo deky.

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 4/13. OBJEDNAT SI JEJ MŮŽETE JAK V KLASICKÉ TIŠTĚNÉ PODOBĚ (VEŠKERÉ INFORMACE O PŘEDPLATNÉM NAJDETE ZDE), TAK I V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ PRO VAŠE POČÍTAČE, TABLETY ČI MOBILNÍ TELEFONY.

Titulní foto: Brit