Zoubky jako perličky

Častou složkou zubních past je šalvěj lékařská. Málokdo tuší, že se v ústech jedná o malý bylinný zázrak. Posuďte sami. Nejvýznamnější je její antibakteriální účinek při chorobách dutiny ústní a krku, působí totiž jako přírodní antibiotikum. Používá se na výplachy úst u lidí, které trápí parodontóza (je součástí i zubních vod), a eliminuje zánět dásní. Úlevu přináší i lidem, kteří mají opakované problémy se zubními váčky, jejichž zánět je důsledkem přemnožení bakterií zubního krčku. Kloktání šalvěje urychluje léčbu aftů. Kromě toho mírní otlaky způsobené „nošením“ zubní protézy.

ČTĚTE TAKÉ:

Český název libavka poléhavá předem naznačuje, že má co do činění s ústy. Plody a listy obsahují glykosid gaultherin, který má v ústní dutině desinfekční účinky. Kromě toho se o ní mluví jako o novodobé náhradě aspirinu bez negativních vedlejších účinků na trávicí trakt. Ne nadarmo se libavce říká indiánská zubní pasta.

Kůže jako miminko

V Egyptě a Indii už od 9. století využívají růžový olej, v Evropě se začal využívat od 18. století. Získává se z okvětních plátků růže damascénské, které se sklízejí časně ráno a ihned se zpracovávají. Na 0,1 litru růžového oleje se spotřebuje 100 kilogramů okvětních plátků. Gram tohoto oleje je dražší než zlato. Používá se při výrobě parfémů, při aromaterapii, k výrobě růžové vody, která se používá jako pleťové tonikum pro všechny typy pleti, a to i ty nejcitlivější. Pokožku tonizuje, hydratuje, zklidňuje, vyživuje a regeneruje. Normalizuje produkci mazových žláz a minimalizuje otoky pod očima. Zamezuje počátečním příznakům stárnutí a zmírňuje jemné vrásky. Omezuje tvorbu červených žilek a zlepšuje krevní cirkulaci pokožky. Používá se i v péči o vlasy, které zjemňuje, rozzáří a zamezuje třepení konečků vlasů.

Pro prodloužení efektu letního opálení použijte přípravky s obsahem karotky, která je bohatým zdrojem provitaminu A. Nejčastěji ve formě výživných krémů a masek. Z květů heřmánku si můžete připravit chutný čaj nebo ho použít k ošetření akné, zklidnění kožních podráždění a vyčištění kůže od nečistot. Pokud si odvarem z heřmánku opláchnete po omytí vlasy, nejenže vám je krásně provoní, ale postará se i o jejich regeneraci.

Masáž je jedna z nejpříjemnějších relaxačních aktivit, použijte k ní krémy s kostivalem, který má hojivé účinky a hydratuje suchou pokožku, nebo se skořicí, která zklidňuje sluncem poškozenou kůži. Spánek navodíte krémy s levandulí, která zklidní a tonizuje kůži. Přidává se nejen do sprchových gelů, ale i do krémů a olejů. Pubertální pleť zklidní eukalyptus a hřebíček, který je i součástí mnoha pleťových masek. Stejný účinek má i máta, která navíc rozjasňuje nežádoucí skvrny v obličejové partii. Elixírem mládí jsou obilné klíčky, bez kterých se neobejde většina výživných krémů.

Peeling by se měl stát pravidelnou součást o naši pokožku, které tak pomůžeme zbavit se odumřelých kožních buněk. Použít můžete drcená jádra mandlí či meruněk.

Vlasy jako zlatovláska

Březová voda je kadeřnický evergreen již léta. Minimalizuje maštění vlasů, omezuje tvorbu lupů a zklidňuje pokožku hlavy. Do kondicionérů se často přidává fenykl, který regeneruje a usnadňuje rozčesávání. Barvu světlých vlasů podtrhne odvar z heřmánku, tmavší tón podpoříme odvarem ze šalvěje.

A to je jen zlomek rostlin, které nás dělají krásnějšími. Ty další si představíme někdy příště…