Domov je nejen místem, kde žijeme se svými blízkými, ale přicházejí sem také návštěvy – přátelé či příbuzní a známí. A často je již nevedeme do obývacího pokoje, jak bývalo zvykem, ale přímo do kuchyně. A proč také ne, jen málokde je přece takové množství pozitivní energie, jako právě v místě přípravy dobrých jídel. Bylinky hned po ruce Kuchyně by tedy měla působit vzdušně, klidně a útulně. Aby toto vše splňovala, měli bychom vybírat nejen správný nábytek, ale také pamatovat na světlo a orientaci ke světovým stranám, a chybět by tu neměla ani zeleň. A vůbec nevadí, že je kuchyně malá a místa na květiny je tu pomálu. Stačí třeba dvě poličky na zdi nebo parapet okna či závěsné květináče. Ovšem ne pro všechny rostliny bude kuchyně tím správným místem. Průvan, prudké změny vlhkosti a teplot nemusí květiny dobře snášet. Existují ale takové, pro které je kuchyňské prostředí přímo ideální. Mezi ně patří například břečťan, zelenec, některé druhy fialek, pepřenec a podobně. Ve výčtu nesmíme opomenout ani bylinky a koření, které mají v kuchyni své pevné místo. Nespornou výhodou i třeba miniaturní bylinkové zahrádky v kuchyni je totiž skutečnost, že jsou při vaření ihned po ruce. A kromě toho čerstvé voní vždy lépe než sušené. Bylinky stříháme ostrými nůžkami nebo řežeme nožem, opláchneme a necháme oschnout. K jejich krájení či sekání se velmi dobře hodí takzvaná kolébka, tedy dvě obloukovité čepele spojené rukojeťmi na každé straně. Správná péče Ne všechny bylinky jsou vhodné pro pěstování v interiéru, ale jejich sortiment se stále obohacuje o nové druhy k tomuto účelu vyšlechtěné. V kuchyni tak můžeme pěstovat nejen obvyklou pažitku, řeřichu, rozmarýn či šalvěj, ale také vavřín, bazalku, oregano, tymián, kopr, pelyněk, koriandr, petržel a další druhy. Kromě toho, že zde můžeme mít pestrý výběr přísad pro ochucení jídel, bylinky kuchyni proteplí a také provoní. Aby tomu tak bylo stále, je nutné o ně pečovat. Květináče by měly stát na světlém místě, nejlépe za oknem nebo na poličce v jeho blízkosti, je také nutné je pravidelně zalévat, ale vždy až po proschnutí zeminy, aby nedošlo k zahnívání kořínků. Rostlinkám zastřiháváme vrchní výhonky, aby si udržely kompaktní tvar. Je možné je zasadit do starých kuchyňských plechových či keramických nádob či květináčů z režné terakoty, pokud tomu odpovídá ladění naší kuchyně. Květináče s bylinkami můžeme umístit do hrnců, džbánů či polévkových mís, ale i do pekáčů na pečení, mís na těsto nebo do košů či větších hrnků. Bylinky a barvy Jestliže máme opravdu slunnou kuchyni a současně dostatek místa, můžeme zde vypěstovat i rajčata, papričky, feferonky a dokonce i lilky, zvolit však musíme druh vhodný k pěstování v nádobě. Většinou jde o odrůdy s drobnějšími plody, které se do interiéru hodí, jsou výborné k jídlu a současně působí velmi dekorativně. Na okenním parapetu se však může dařit i takovým rostlinám, jako jsou kávovníky, avokádo nebo citrusy. Barevnost kuchyně mohou pak doplnit i květy sezónních rostlin, na jaře jsou to narcisy, prvosenky nebo tulipány, později pak miniaturní růže, jiřiny, chryzantémy nebo voskovky. A ve venkovských kuchyních mají své stálé místo i pelargonie, jestliže je máme uvnitř, volíme spíše dnes už méně obvyklý, vzpřímený kultivar. Používání bylinek Používat bylinky umí jistě každá kuchařka či každý kuchař. Jsou pokrmy, v nichž jsou příchutě pevně určené, jindy můžeme experimentovat. Bylinky také přidáváme do pokrmů podle vlastních oblíbených chutí. Platit by však mělo, že pokud nemáme s kořením velké zkušenosti, dáváme zpočátku jen jeden druh, abychom zjistili, jak které aroma a chuť působí, a dokázali odhadnout jejich vzájemné kombinace. Ovšem jak výrazná bude chuť přidaného koření, závisí i na tom, kdy byliny do pokrmu přidáme. Jestliže je vaříme společně s jídlem, uvolní se více minerálních látek, ale utrpí tak éterické oleje, a chuť jídla nebude příliš výrazná. Bylinky proto dáváme do pokrmu nadvakrát. Poprvé před koncem vaření a podruhé když jídlo odstavíme a necháme je v páře jemně louhovat. Dana D. Daňková Foto: www.isifa.com