Každoroční starosti jsou opět tu – s prudkým ochlazením se dostaví rýma, kašel a jiné nemoci. Nevíme, jak vy, my si k nim vaříme teplý čaj. Z čeho? Tady je několik tipů, které s nejčastějšími zimními nemocemi zatočí.

Heřmánek na rýmu a špatný spánek

Ucpané dýchací cesty a kašel jednoho úplně vyčerpají, a navíc zhorší kvalitu spánku. Tomu všemu dá stopku heřmánek. Nos uvolní a zregeneruje poškozenou sliznici zejména při jeho inhalaci. Vy i vaše děti si ho ale vychutnáte i jako čaj.

A pomůže vám i s nespavostí, stejně jako bazalka. Vyhledejte ji také, když jste ve stresu, máte špatnou náladu nebo vás bolí hlava.

Zlepšete svou imunitu s natí petržele

Necháváte petržel na talíři jako ozdobu, nebo si ji ani nedáváte? Pokud jste náchylní k infekcím, zbystřete. Právě petržel posiluje imunitu, pomáhá při únavě a nízkém obsahu železa v krvi. Vyplatí se proto tuto výživnou bylinku přidat do vašeho jídelníčku.

Nezapomínejte ani na účinné koření

Nemusíte ale chodit na bylinky jako Maruška na jahody. Postačí vám koření, které najdete i u vás doma.

Při nachlazení a chřipce vás zahřeje černý pepř – v čínské medicíně velmi oceňovaný pro své posilující a stimulující účinky. Uleví vám i česnek, křen a zázvor.

Naopak na zklidnění je vhodná majoránka a dobromysl (oregano). Vyhledejte je při nespavosti, k uvolnění křečí a zklidnění nervů.

A malé upozornění na závěr. Pokud vaříte bylinkový čaj svým dětem, ujistěte se, že jsou vhodné právě pro jejich věkovou skupinu. Zajímejte se proto o doporučený minimální věk pro užití a o účinky jednotlivých bylinek.

Zdroj: ireceptar.cz, bylinkyprovsechny.cz