Bylinky na paměť ocení nejen starší lidé, ale i mladší, zvlášť ve zkouškovém období. Bylinkové čaje zahřejí, dobře chutnají a provoní celou místnost. Které si uvařit?

Nastartujte den s mátou

Máte před sebou nabitý den, u kterého potřebujete využít paměť? Uvařte si ráno mátu. Zlepšuje bdělost a náladu a ovlivňuje pozornost. Je skvělým pomocníkem pro neklidný žaludek a lepší dlouhodobou paměť.

Yzop a pupečník po vzoru Východu

Obě tyto bylinky byly a stále jsou hojně využívané na Východě. Posilují totiž vitalitu a paměť. Yzop navíc zajišťuje správnou funkci mozku, má antioxidační účinky a bojuje proti duševní únavě. Pupečník prokysličí organismus a podporuje zdraví cévního systému. Užívat jej můžete ve formě prášku, kapslí nebo si z něj vyrobte tinkturu.

Účinný lék pro lidi s Alzheimerem

Z Asie k nám doputoval další účinný lék na paměť, a to ginkgo biloba neboli jinan. Pomáhá lépe prokrvit mozek a má až zázračné účinky u lidí s Alzheimerem a demencí. Po šesti týdnech užívání zlepší paměť, koncentraci i kognitivní funkce, po několika měsících budete moci pozorovat také zpomalení procesu stárnutí.

Bazalka jako „elixír života“

Pokud máte rádi bazalku v těstovinách nebo na pizze, pak máte vyhráno. Pomůže vám posílit paměť a uvolnit nervové napětí. Hledejte odrůdu zvanou Tulsi neboli bazalku indickou považovanou za „elixír života“. Kromě toho vám sníží hladinu kortizolu a pomůže projasnit mysl.

Oblíbený a účinný ženšen

Další asijská bylinka je v bylinné medicíně velmi oblíbená. Konkrétně korejská, červeně zbarvená odrůda ženšenu působí protizánětlivě a proti únavě. Ocení ho zejména studenti, protože zvyšuje koncentraci a rychlostní reakce. Ženšen ale není vhodný pro těhotné ženy, pro lidi užívající léky na ředění krve a cukrovkáře.

Proto než začnete bylinky konzumovat, doporučujeme se poradit nejdříve s lékařem.

Zdroje: naturway.cz, primanapady.cz