Naše babičky měly na policích kromě koření a dalších dochucovadel i nejrůznější bylinky, které si samy pěstovaly. A není divu! Bylinky jsou chutným a zdravým způsobem, jak můžete dochutit nejrůznější jídla. Navíc si z nich můžete dělat i různé čaje, sirupy či tinktury. Které by neměly chybět na vaší zahradě?

Hezké, voňavé – a navíc i chutné

Ačkoliv se na ně na chvíli zapomnělo, v současnosti je pěstování domácích bylinek opět na výsluní. I proto byste na ně při plánování své zahrady neměli zapomenout. Bylinky jsou totiž nejen hezké na pohled, ale jsou také chutné. A hodně z nich je dokonce léčivých.

Tady se můžete podívat, jak svoji úrodu bylinek usušit:

Zdroj: Youtube

Aby se jim dobře rostlo

Každá bylinka vyžaduje trochu jinou péči. Zapomínat nesmíte ani na to, že ne všechny bylinky je vhodné sázet pohromadě. K sobě dávejte vždy bylinky s podobnými potřebami – co se týče slunečního svitu, typu půdy, ale i zavlažování.

Které bylinky by na vaší zahradě neměly chybět?

Máta

Máta je aromatická a svěží bylinka, která se hodí k dochucení nejrůznějších nápojů, ale i do některých pokrmů. Tato bylinka je poměrně odolná, nejlépe jí bude na vlhkém a teplém místě, ideálně mimo dosah ostatních bylinek. Máta se snadno rozrůstá a ostatní bylinky by mohla zahubit.

Levandule

Levandule je krásná, voňavá, ale i pohodová. A proč zrovna pohodová? Protože má uvolňující léčivé účinky. Pomůže vám k lepšímu spánku, navíc vám zlepší náladu. A co víc, pomůže vám v boji proti šatním molům, ale také dalším škůdcům na zahradě. Levanduli sázejte na suchém a slunečném místě.

Meduňka

Nejen máta, ale i meduňka se umí hezky rozrůstat. Je to vytrvalá bylinka, která je stejně jako máta odolná proti mrazu. Nejlépe jí je v polostínu, ale ujme se kdekoliv. Tato bylinka funguje dobře jako čaj na uklidnění, pro lepší spánek, ale i úlevu od bolestí zubů. V kuchyni se hodí jako přísada do asijských pokrmů.

Tymián

Tymián je jednoletá bylinka, která je citlivá na zimu. Proto ji pěstujte na slunných a suchých místech. Hodí se nejen do kuchyně, ale i pro vaše zdraví. Je to skvělý pomocník při trávení, u žaludečních kolik. Má antivirotické a antibakteriální účinky. Připravit si z ní můžete nejen spoustu pokrmů, ale i voňavý čaj.

Šalvěj

Tuto bylinky využijete nejvíc při nachlazení a rýmě, skvěle funguje také na bolesti v krku či při potížích s trávením. Pozor si musíte dát s jejím dávkováním. Čaje vypijte maximálně 1 šálek denně. Jako kloktadlo můžete použít 2krát denně. Bylince se daří na slunných místech se sušší půdou.

Oregano

Oregano je bylinka s antibakteriálními účinky. Tlumí nespavost, podporuje trávení a dobrou náladu. Vně má pozitivní účinky na akné a kožní plísně. Tato bylinka je skvělá do guláše, polévek, ale i masových pokrmů.

Zdroj: medicalnewstoday.com, imedpub.com