Jak a kdy sklízet

Všechny byliny je třeba sklízet v době, když jsou listy ještě mladé. To samé platí, sklízíme-li květ. Ten je třeba sebrat hned po otevření. Sušit se má na suchém místě, kde je teplo, ale nepřichází tam slunce.

U trvalek se může sklidit 50 až 60 % výhonu, ostatní je třeba ponechat pro další vegetaci, aby rostlina neuhynula. Kdybychom ji ostříhali celou, mohli bychom ji zničit a příští rok by již nevyrašila.

ČTĚTE TAKÉ:

Například u levandule můžeme ostříhat pouze mladé výhonky, které jsou nejčerstvější, a spodek nechat. Naproti tomu meduňku nebo mátu peprnou můžeme ostříhat až k zemi, protože tyto rostliny se rozmnožují podzemními kořeny. Pokud třeba ostříháme až u země tymián, už jsou s ním problémy, aby znovu obrazil. Obrazí-li, tak je pak rostlina většinou slabá a k praktickému využití se nehodí.

Byliny nejenom k léčení

Z bylinek se dnes sestavují různé směsi vhodné zejména na grilování. Bylinky se nakládají i do oleje nebo octa a tím se potírá grilované maso jako např. kuřata nebo ražniči. Každý si může tuto bylinkovou směs vytvořit podle vlastních představ a chuti. Macerát by se měl nechat odležet tak půl roku.

Dnes jsou v módě speciální bylinkové octy. Přidává se do nich především estragon nebo máta, popřípadě i dobromysl. Tak můžeme mít u grilu řadu lahviček, ve kterých vždy necháme po jedné větvičce z vyluhované směsi. Takové grilování se pak na rozdíl od běžného vaření stává potěšením.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com