Bylinky pomůžou, ale spíše na začátku. Pokud se vám už migréna a bolest hlavy rozjede, bylinky už většinou nepomůžou. Je dobré se naučit u sebe rozpoznat přicházející bolest hlavy a zasáhnout skutečně okamžitě.

Pomocník číslo jedna je máta

Mentol, mentolen a další aromatické látky pomáhají uvolnit a zmírnit stres. Výhodou je, že ji najdete téměř celoročně v supermarketu, a i čaje z ní jsou velmi obvyklé zboží. Můžete čerstvé lístky promnout v prstech a namasírovat okolo spánků nebo si z ní připravit opravdu silný čaj. U hrnečku můžete inhalovat uvolňující se vůně a silice.

Neobejdete se i bez meduňky

Meduňka je skvělý pomocník při nespavosti, má totiž mírně narkotické účinky. Pořádný spánek je právě to, co vám může účinně pomoci. Udělejte si čaj z pár lístků a popíjejte ho. Meduňka vám pomůže usnout nebo alespoň zrelaxovat a zklidnit organismus. Pokud smícháte listy s alkoholem, vytvoříte tinkturu, kterou můžete požívat preventivně.

Oregano alias dobromysl

Oregano má v sobě thymol, karvakrol, hořčiny, tanin a třísloviny. To vše jsou látky, které ovlivňují náladu. Jméno dobromysl nemá tato bylina náhodou, dokáže vás totiž uvolnit a potlačit bolesti. I z oregana si udělejte čaj nebo si ho přimíchejte do večerní teplé koupele ve vaně.

Nezapomeňte na kopretinu

Kopretina je v boji s migrénou klasikou. Ideální je, když začátkem května posbíráte kvetoucí nať a nasušíte si ji. Dá se ale koupit i v bylinkářství nebo lékárně. Pomůže mimo jiné od menstruačních bolestí, střevních kolik, křečí a snižuje i horečku. Můžete si z ní opět udělat čaj nebo ji nasypat do sklenice a zalít vodkou. Nechte tuto směs louhovat týden v temnu a přeceďte. Když cítíte, že se blíží migréna, nakapejte si 10 kapek roztoku na lžičku a opakujte pětkrát po každé půlhodině.

Nevzdávejte to.

Migréna může být opravdu nepříjemný stav. Stejně tak i obyčejná bolest hlavy. Zkoušejte a najděte si svůj recept, který vám bude zabírat.

Zdroj: ireceptar.cz