Zlatobýl obecný nebo celík zlatobýl či jen krátce zlatobýl se zdá být rostlinným zlatem, jehož si budou vážit zejména lidé, které trápí ledviny a močové ústrojí. Údajně dokáže vyloučit i malé ledvinové kamínky. Už to naznačuje, že popíjet čaj ze zlatobýlu je jistě účinné, ale jen po nezbytně nutnou dobu.

Nespleťte si ho

Zlatobýl roste na mnoha různých místech, musí však být prosvětlená. Můžete ho objevit v nízkých i vyšších polohách, často i na okrajích lesů listnatých či smíšených i na jejich mýtinách. Nicméně až tak běžně k vidění zase není, u nás více narazíte na zlatobýl kanadský, který se používá obdobně, jeho účinky jsou jemnější. Nemáme ověřeno, leč se traduje, že ideální doba sběru nastává kolem 14. hodiny. Trhají se květy nebo nať, které se po usušení užívají hlavně v čajích.

Na co pozor? Pokud si nejste úplně jistí, rostlinu raději nesbírejte, abyste si ji nespletli třeba se starčekem vejčitým. Ten také patří k léčivkám, ale pro vnitřní použití je jedovatý (užívá se zevně). Pak si raději kupte usušené bylinky od ověřeného zdroje nebo připravenou čajovou směs v lékárnách.

Pohlazení pro ledviny

Okouzlující zlatobýl obsahuje saponiny, silice, třísloviny, flavonoidy, diterpeny, hořčiny a jiné prospěšné složky. Působí s poměrně velkou razancí, proto se čaj z něj popijí po omezenou dobu, pro dlouhodobé používání ho kombinujte s dalšími bylinami.

Představuje jednu z nejlepších přírodních pomocí na podporu ledvin a močového ústrojí, svoje místo má při léčbě zvětšené prostaty a ženám poslouží k vaginálním výplachům. Působí protizánětlivě a močopudně, dokáže podpořit vyloučení menších ledvinových kamenů.

Ověřený recept

Vyzkoušejte například čaj složený ze tří bylinek, jehož recept uvedla lékařka Alena Hamplová v televizním pořadu nejen o bylinkách. Připravte si nať celíku zlatobýlu (50 g), nať svízele syřišťového, který lze nahradit svízelem přítulou (30 g), květ pitulníku žlutého (20 g) – vše sušené. Použijte 1 polévkovou lžíci směsi, kterou zalijete hrnkem vroucí vody a po 15 minutách louhování sceďte. Popíjejte až třikrát denně.

Další možnosti

Zevně se zlatobýl používá v podobě koupelí, obkladů nebo mastí či tinktur. Což je vhodné například na problematickou pokožku, ekzémy, dále na podporu špatně se hojících ran, kdy se využívají jeho dezinfekční účinky. Proto nebude škodit, ani když z něj budete kloktat odvar při zánětech v krku.

Zdroj: Mojezdravi.cz, Ceskatelevize.cz