Jsou místa, která se drží především svých historických vazeb. Asi nemůžeme najít nic více signifikantního, než je malostranský dům s výhledem na začátek Karlova mostu. Vytvořit zde nějakou divokou vestavbu by byl přímo hřích! Co kdyby přestavba bytu o podlahové ploše 120 m2 zničila byť jen jediný čtverečný centimetr historické stavby?

Architektka Jana Schnappel Hamrová se toho ale nezalekla. Její klient, zahraniční investor, se kterým se seznámila při jiné realizaci pracovních prostor, chtěl moderní apartmán, kde bude moct bydlet při svých pracovních návštěvách a který nebude jen zakonzervovanou historií. Architektka to splnila naprosto neuvěřitelně.

Víc a víc!

Majitel nabádal k tomu, aby její práce byla odvážnější. Navíc toužil umístit zde celou sbírku asijského umění, takže spojit starou středověkou Prahu a asijské artefakty bylo také jistým uměním.

Interiér byl přestavovaný už několikrát a předchozí majitelé a architekti se snažili také o originalitu. Ale bohužel poplatnou své době a navíc ne úplně kvalitní. Třeba v obývacím pokoji byl vestavěný skleněný kvádr s koupelnou a další ulítlé věci. A tak začala přestavba jako hrom. Jana Schnappel Hamrová musela vzít v potaz, že interiér je neuvěřitelně hodnotný.

Kupříkladu dřevěné malované stropy jsou naprosto dokonalé, stejně tak i stěna jednoho pokoje, nyní salonu, je pokryta původními sgrafitovými psaníčky. Tato stěna byla totiž dříve venkovní, ale pozdější přestavby domu ji vnořily dovnitř. A tak se psaníčka stala nosným prvkem tohoto pokoje. Tedy nejen.

Nosný je třeba také stůl, který je skleněný, ale přikrývá původní dřevěnou desku. V rohu místnosti se pak vzpíná před zrcadlovou stěnou nádherný asijský kůň.

Architektka předělala celou dispozici bytu tak, aby byla logičtější a využitelnější. Jenže po „rozparcelování“ zůstal prostor pro koupelnu jen malý, takže vana se přesunula přímo do ložnice. Památkáři nenamítali nic k tomu, aby moderní parkety, které zde byly původně, byly při rekonstrukci vytrhány a nahradily je dubové fošny. Stejně tak kvitovali i přístup architektky, která třeba standardní památkovou okř ze dveří a ostění sundala a nahradila novou temnější šedo-zelenou barvou.

V modernější části interiéru najdeme tmavou dýhu, bílou kuchyň s ostrůvkem s podsvícenou deskou a šikmými skříňkami na stěně nebo meditační místnost s paravány a čínskými balonky u stropu.

  • Projekt: Byt u Karlova mostu
  • Lokace: Praha, Česká republika
  • Foto: Ondřej Polák
  • Autor a zdroj: Objectum / Jana Schnappel Hamrová