Nové výzkumy navíc ukazují, že u dětí je podíl alergiků ještě větší. Nedá se tedy nic jiného dělat než civilizační onemocnění vzít jako běžnou součást dnešního života a vytvořit alergikům alespoň doma ideální podmínky k žití.

Interiér přizpůsobujeme v závislosti na typu alergického onemocnění. Mezi nejrozšířenější patří alergie na pyl, prach a roztoče, jejichž výskytu proto musíme doma maximálně zabránit. Chceme-li se zbavit všech alergenů způsobujících alergickou reakci, pak jim nesmíme dát šanci se v čemkoliv udržovat nebo dokonce rozmnožovat.

Dobrý začátek

První, čeho bychom se měli zbavit, jsou koberce, těžké závěsy, tapisérie, tapety s textilní aplikací, dekorace ze sušených květin a vše ostatní, v čem by se mohly alergeny usazovat. Jako podlahovou krytinu můžeme zvolit kterýkoliv jiný hladký materiál (dřevo, laminát, dlažbu, linoleum, marmoleum ad.), chceme-li přeci jen interiér zateplit a doladit, pak jsou vhodné kusové koberce s nízkým vlasem. Potahovou látku na sedací soupravě volíme snímatelnou, lze ji totiž prát v pračce.

Okna zacloňme žaluziemi, které mohou být mimo běžného hliníku i ze dřeva. Látkové ani bambusové provedení se vzhledem k náročnější údržbě nedoporučuje. Pylu, který snadno v letních měsících vlétne dovnitř, zamezíme speciálními okenními síťkami s textilní strukturou zamezující průniku i těch nejmenších pylových zrn. Ostatní nábytek volíme s ohledem na co nejsnadnější údržbu, vhodné jsou uzavřené police, nábytek s hladkým omyvatelným povrchem (plast, dřevo, sklo).

Další pomocníci

V domácnosti s alergikem nesmí chybět dostatečně výkonný vysavač s několikanásobnou filtrací, která zadrží i ty nejmenší částice (pro představu roztoč měří asi 0,3 mm). Připomeňme, že můžeme volit mezi sáčkovou a bezsáčkovou variantou, přičemž dle instrukcí výrobce sami rozhodneme, která možnost je lepší. K dokonalejší údržbě přispěje i tvar sací hubice, který může bezezbytku vysát i ten nejméně přístupný roh či škvíru místnosti.

ČTĚTE TAKÉ:

Vhod může přijít i parní čistič, kterým bez použití chemických přípravků dokonale hygienicky vyčistíme nejrůznější zákoutí v koupelně, ale třeba i v kuchyni. Vhodný je zejména na spáry mezi obkladem a dlažbou, některé typy sprchových koutů apod. Ti, kteří mají atopickou, suchou a citlivou pokožku, ocení i speciální filtr, který z vody účinně odstraňuje nejen chlór, ale i chloramin, sirovodík a další škodlivé a dráždivé látky.

Chybět by neměla ani čistička vzduchu, kterou vybíráme s ohledem na velikost místnosti, kde se bude používat. Přístroj by měl mít filtry proHEPA nebo HEPA, které zachytí prach, pyly, spory plísní, bakterie, zbytky roztočů, části zvířecí srsti a další alergeny s účinností přes 99 procent. Vhod přijde i zvlhčovač vzduchu, který pomáhá proti suchému kašli, chronické rýmě, onemocnění horních i dolních cest dýchacích apod.

Kvalitní spánek

Jedním z nejnebezpečnějších míst, kde se roztočům i prachu líbí, je lůžko. Proto bychom se měli snažit držet ho v maximální hygieně. Přispějeme k tomu správnou volbou nejen samotné postele, ale i vnitřního vybavení, tedy matrace a lůžkovin.

Vhodná matrace je z alergicky neutrálních materiálů, nesmí tedy obsahovat žádné alergeny, takže nejsou vhodné matrace obsahující vlnu, latex apod. Odborníci doporučují kvalitní polyuretanové pěny (PUR pěny). Konstrukce by měla umožnit maximální provzdušnění lůžka, potah by vždycky měl být snímatelný a z materiálů, které lze prát v pračce.

Lůžkoviny volíme z materiálů, které lze prát v pračce, na trhu lze koupit polštáře se speciální úpravou, která snižuje množství roztočů a jejich alergenů, s podobnou funkcí se setkáváme i u některých povlaků. Zvlášť silní alergici si mohou pořídit dokonce i cestovní balení.

Co je to alergie

Alergie je nepřiměřená obranná reakce imunitního systému našeho organizmu na látky z okolního prostředí. Látky, které u citlivého jedince vyvolávají tyto přehnané obranné reakce (spouštějí alergickou reakci), nazýváme alergeny. Jsou to často látky, které zdravému člověku neškodí. Při alergické reakci organizmus reaguje vyplavením zvýšeného množství histaminu, který je pak zodpovědný za alergické příznaky.

Náš tip:

Víte, že jsou na trhu speciální přípravky, které:

  1. šetrně, avšak účinně odstraňují alergeny ze srsti a peří domácích mazlíčků
  2. odstraní alergeny z matrací, koberců, čalouněného nábytku a pelíšků domácích zvířat
  3. upravují vzduch a zbavují ho vzdušných alergenů

Titulní foto: Thinkstockphotos.com