Byt o podlahové ploše 50 m2 pro pět lidí? A představte si, že tam všichni skutečně žijí – dva rodiče a děti ve věku 18, 15 a 7 let. To znamená 10 m2 na jednoho, přičemž čtyři jsou už vlastně dospělí. K tomu jen jediná ložnice. To nezní jako jednoduchá práce pro architekty z ateliéru Nomadic. Sami přiznávají, že už v historii pracovali i s menšími, čtyřicetimetrovými byty, které jsou standardní velikostí bytových domů už skoro třicet let, ale takovou výzvu ještě neměli.

Čtvercový půdorys

Zásadní výhodou celého bytu jsou extra vysoké stropy. Mají přes tři metry, což činí interiér vzdušnějším a ne tak klaustrofobním. Stačila jednoduchá bílá výmalba a použití efektní dřevěné borové dýhy z Polska a interiér vypadá naprosto fantasticky jednoduše a svěže.

Půdorys bytu je čtvercový, což se ukázalo jako velká výhoda. Dal se totiž členit podle potřeby a neustále bylo všude světlo. Kdyby byl byt dlouhý a úzký, vznikly by problémy.

Architekti navíc měli usnadněnou práci s tím, že jejich návrh je vlastně dočasný. Starší děti se už brzy osamostatní, takže není třeba vytvářet stálá řešení.

Čtverec o sedmimetrové straně se tak rozdělil na několik částí. Obývací pokoj s kuchyní se tak táhne zepředu dozadu po celé jedné straně, aby využili jak ranního, tak odpoledního slunce.

Druhá část bytu je oddělena a jsou zde dvě ložnice. V pokoji pro chlapce jsou dva metry vysoké výklenky na spaní. Jeden je nad koupelnou, druhý pod ložnicí starší dcery. Ten je na vyvýšeném místě nad kuchyní a má malé čtvercové okénko, ve kterém se dá sedět a dívat se přímo na kuchyňskou linku.

Ložnice rodičů je připojena k pokoji nejstarších dětí. Když odejdou, jednoduchá zeď se rozebere a pokoj se zvětší.