Jistě, není to úplně náš styl architektury. Ostatně se teď pohybujeme v Raipuru v Indii. Ale leckdo z nás nebo i architektů se může inspirovat v tom, jak být odvážnější a bez předsudků.

Soustředěný do sebe

Vzhledem k tomu, že byt je v ošklivé oblasti a ne úplně pěkném domě, architekti nechtěli vytvářet mezi těmito světy nějaké spojnice. Je to byt uzavřený sám do sebe, bez výraznějších prostupů. Základem je byt samotný, pocit z něho.

Původní byt měl čtyři ložnice. Noví majitelé, zcestovalá tříčlenná rodina, však nechtěli tolik ložnic. Chtěli raději zajímavější a větší společné prostory. A tak vznikl byt, kde je jedna opravdu velká ložnice majitelů s přilehlou šatnou, menší ložnice pro už téměř dospělé dítě a zbylé prostory už jsou společné. Nejzajímavější je zde asi kuchyně, která je vlastně v centru všeho dění. Je v jakési neviditelné, jen dřevem orámované krabici. Je jádrem a hlavním dojmem z prostoru. Proč? Byla záměrně vytažena a zvýrazněna. Sousedí se všemi pokoji, je na hlavním komunikačním prostoru, ať je to ložnice, obývací pokoj nebo jídelna.

Zajímavostí je, že jedna část společného prostoru se může posuvnou stěnou uzavřít a vytvořit tak snadno separátní pokoj pro hosty. Ten má dokonce i vlastní sociální zařízení.

  • Autor: DIG Architects
  • Lokace: Raipur, Indie
  • Foto: PHX INDIA
  • Zdroj: DIG Architects

Čtěte také

Čtěte také

Gumoví medvídci slaví. Co si upečete na jejich počest?