Profesor Hawking byl prvním majitelem tohoto útulného bytu poté, co se do této nově postavené budovy s Elaine roku 1990 nastěhovali. Dům se nachází pouhých 20 minut chůze od Caius College, kde profesor Hawking jako vědec působil. Byt byl speciálně bezbariérově upraven pro jeho potřeby, neboť profesor Hawking se kvůli svému onemocnění motorických neuronů pohyboval na invalidním vozíku.

Byt je vybaven velkou halou, ze které se vchází do nově vystavěné kuchyně s vchodem na terasu. Ta má uzavřený přístup pouze pro tento byt a je skryta za vysokým plotem, takže svému majiteli chrání soukromí před zvědavými pohledy z ulice. Současný majitel, Gerald Mold, který byt koupil před pěti lety, o něm říká:

„Tady v Pinehurstu jsem žil opravdu rád. Je to jedno z nejlepších míst, která zde v Cambridgi najdete. Přestože jste relativně blízko centra, stále tu máte pocit klidu a soukromí. Jediný důvod, proč se odtud stěhuji, je ten, že se svou ženou stále cítíme potřebu vrátit se na venkov, odkud jsme se sem přistěhovali.“

Kromě tří ložnic se v bytě nachází prostorný obývací pokoj, dvě moderně zařízené ložnice a pracovna. K bytu patří i garáž a ještě jedno parkovací stání venku na ulici.

Profesor Stephen Hawking byl od šedesátých let minulého století jedním z nejslavnějších vědců světa, a to i přesto že byl upoután na invalidní vozík a ke konci života komunikoval pouze pomocí hlasového syntezátoru. Jako první definoval teorii kosmologie, zabýval se sjednocením obecné relativity s kvantovou teorií a výzkumem černých děr ve vesmíru. Napsal několik populárních vědeckých knih včetně knihy o historii času. Byl držitelem mnoha ocenění za vědeckou práci a členem vědeckých společností, například britské Královské společnosti nebo Papežské akademie věd.