Nezasvěcený by mohl tento jinak banální a klaustrofobní byt nazvat luxusním. To ale opravdu nebyl. Majitelé se rozhodli, že to změní. Samozřejmě, že práci přenechali profesionálům z ateliéru Pierra Escobara. Ti dlouhý a úzký byt prohlédli a zjistili, že tahle práce bude hodně náročná. Tak strašnou dispozici a tvar bytu jen tak někde nenajdete. Takže základem komplexní přeměny bylo vybourání všech příček v bytě. Naštěstí žádná z nich nebyla nosná. Uvolněný prostor pak nezastavěli.

Principem jejich přestavby je totiž vytvoření celistvého jednolitého prostoru, který se dá přepažit posuvnými dřevěnými stěnami.

Jedna strana bytu je věnována obývacímu pokoji. Střední část pak je trochu zvláštní. Vlastně ji zakončuje střední kvádr, který obsahuje koupelnu a záchod. To nevymysleli designéři. To je prostě nutnost, protože právě tam bylo sociální zařízení i původně, a zde tedy byly všechny inženýrské sítě. Tento kvádr je ale i nosičem posuvných stěn. Ty pak rozdělují prostor za ním.

Foto: DEV-space + l’atelier pierre escobar Autor: Oficiální zdroj Foto: DEV-space + l’atelier pierre escobar Autor: Oficiální zdroj

Foto: DEV-space + l’atelier pierre escobar Autor: Oficiální zdroj Foto: DEV-space + l’atelier pierre escobar Autor: Oficiální zdroj

Ložnice tak může být spojená s jídelnou a kuchyně v průchozí části kolem kvádru je pak také oddělitelná. Takže byt může být kompletně jeden průchozí velký prostor, nebo je možné jej vyseparovat na jednotlivé části.

Materiálově zde hraje prim dřevo na středním kvádru, ale také použití zrcadel v kuchyni a chodbě, která jinak velmi úzkou chodbu opticky rozšiřují.