V České republice se za tři čtvrtletí začalo stavět 29.967 bytů, což je o tři procenta více než ve stejném období loni. Vzrostl i počet dokončených bytů, a to o 5,3 procenta na 20.995 bytů, oznámil Český statistický úřad. Počet zahájených i dokončených bytů byl vyšší i ve srovnání s letošním druhým čtvrtletím, doplnil.

Růst podle úřadu ovlivnily přístupné hypotéky, podpora mladým manželům při získání prvního bytu a očekávané zvýšení DPH na bytovou výstavbu od 1. ledna 2008. Vzrostl rovněž počet úvěrů ze stavebního spoření.

Prostor pro pokračování růstu bytové výstavby podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví stále existuje. "Česká republika počtem bytů na obyvatele stále zaostává za průměrem původních zemí EU," řekl prezident podnikatelského svazu Václav Matyáš. Dodal, že vedle výstavby bytů je třeba obrátit pozornost i k rekonstrukci a modernizaci současného bytového fondu. Zde podle něj pomůže deregulace nájemného, která majitelům bytů pomůže získat prostředky na opravy.

V samotném 3. čtvrtletí se začalo stavět 12.280 bytů, což byl více než čtvrtinový meziroční nárůst. Za tímto výsledkem stojí podle analytika ČSOB Petra Dufka kromě obavy z vyšší DPH také zřejmě strach z vyšších úroků z úvěrů a hypoték. "Nejnižší úrokové sazby už jsou za námi," poznamenal.

V dalších čtvrtletích podle Dufka zřejmě tempo započatých staveb bytů zvolní. "A naopak do roku 2008 se s největší pravděpodobností zvýší růst dokončovaných bytů tak, aby při jejich prodeji mohla být použita pětiprocentní DPH namísto avizované devatenáctiprocentní," odhaduje ekonom.

Analytik Vladimír Pikora z Volksbank vidí důvod v nárůstu bytové výstavby i v demografické situaci. "Silné sedmdesáté ročníky zakládají rodiny a potřebují nové bydlení," řekl.

Nejvíce, o 34,5 procenta, vzrostla za letošní tři čtvrtletí meziročně výstavba bytů v nástavbách, přístavbách a vestavbách k bytovým domům. Více bytů se začalo stavět i samotných v bytových domech, a to o 12,7 procenta. Naproti tomu o 13,8 procenta klesla výstavba nejrůznějších nástaveb, přístaveb a vestaveb k rodinným domům a o 27,2 procenta pak ve stavebně upravených nebytových prostorách.

Nejvíce bytů se nadále staví v okolí velkých měst, zejména v okolí Prahy a ve Středočeském kraji. Za tři čtvrtletí zde začala výstavba 12.864 bytů. Nejméně bytů se začalo stavět v Karlovarském a Libereckém kraji. "I do budoucna zůstane Praha a střední Čechy pro výstavbu bytů dominantní," uvedl Matyáš. Investice se totiž soustředí právě do těchto oblastí.

V Česku však v poslední době klesá zájem o nové byty. Na svého majitele nyní podle deníku marně čeká 4000 nových bytů. Neprodaná zůstává zhruba čtvrtina všech bytů, které firmy postaví, uvedl list.

V poměru k počtu obyvatel se začalo nejvíce bytů stavět ve Středočeském kraji a hlavním městě, nejméně v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Meziročně se za tři čtvrtletí zvýšil počet dokončených i rozestavěných bytů. Počet rozestavených bytů vzrostl o pět procent. Rozestavěnost se dlouhodobě zvyšuje vlivem předstihu počtu zahájených bytů před počtem dokončených bytů a zahrnuje i byty, jejichž výstavba byla dočasně zastavena, vysvětlil ČSÚ.

Z územního hlediska stavebníci nejvíce bytů dokončili v Praze a ve Středočeském kraji, nejméně v Libereckém, Ústeckém a Olomouckém kraji. Rozestavěnost byla nejvyšší ve Středočeském kraji a nejnižší v Libereckém a Karlovarském kraji.

V 1. až 3. čtvrtletí také skončila modernizace 14.691 bytů, což je o 33 procent více než před rokem. Nejvíce bytů si lidé zmodernizovali v Praze a Jihomoravském kraji.

Zdroj: ČTK