Textilní závěsy nemusí jen zdobit okna nebo bránit byt proti přehřátí, kusové koberce není důvod mít pouze na podlaze a staré ručníky nebo záclony ještě udělají parádu jinde.

Závěsy nejen na oknech

Použít textilní závěsy jako dekoraci a stínění oken je známá věc, ale proč je nepověsit ke stěně jen tak. Stačí na strop připevnit jednoduchou kolejnici a přidat závěsy, které budou evokovat dojem, že se za nimi ještě něco skrývá. Navíc půjde o šikovnou akustickou vychytávku.
Omezit rozléhání nejrůznějších zvuků pomáhají i závěsy dělící místnost. Jindy zase dopřejí soukromí, třeba u postele, kdy nemáte samostatnou ložnici, nebo chcete vymezit prostor v pokoji podle jeho funkcí.

Kusový koberec jako obraz nebo izolant

Standardně se sází na jeden kusový koberec, ale když jich na sebe poskládáte víc, třeba i odlišných velikostí a dekorů, vznikne rychlý izolant zvuků a tepla i zajímavá dekorace. Nebo ho zavěste na zeď jako obraz, ostatně dříve se tímto způsobem běžně používaly gobelíny. K tomu poslouží například záclonová tyč s kroužky a „žabkami“.

Polštářky jako polstrování

V segmentu interiérového textilu mají dekorativní povlaky na polštářky nezastupitelné místo. Většinou se přidávají na sedačku nebo postel. Nemá-li vaše postel čalouněné čelo, kupte si pár polštářků s tkanicemi a přivažte je k němu. Až se budete chtít opřít, už vás nebude nic tlačit. A kdo má postel rovnou u stěny, nepocítí ani chlad.
Několik polštářů na sobě zase poslouží jako provizorní sezení zejména pro děti a teenagery.

Jak upcyklovat ručníky

Proč se zbavovat starých ručníků, když dokážou ještě posloužit, třeba místo koupelnové předložky. Ručníky zbavte lemů, rozstřihněte je na širší pruhy, jejich konce sešijte a upleťte z nich mega dlouhý cop. Stočte ho do tvaru šneka a prošijte, aby držel pohromadě. Čím více barev využijete, tím spíš bude výsledný efekt pestřejší.

Proč nevyhazovat staré záclony

Upcyklovat se dají také staré záclony, vyrobte z nich třeba baldachýn, v létě vás ochrání i před dotěrným hmyzem. A kdo jich má více nebo o baldachýn nestojí, tomu se můžou hodit pro slavnostnější stolování, kdy z menších nebo rozstříhaných záclon vzniknou mašle na židle (není důvod kupovat potahy).

Tip navíc

Až budete chystat oslavu pro více lidí, chybějící prostírání nahraďte složenými látkovými utěrkami. Dobře poslouží také místo středového ubrusu.

Zdroj: Möbelix, Ikea