Zima zdá se nekončí – a tak dobrý čaj vždycky pro zahřátí i pro vytvoření pohody přijde vždycky k chuti. Nebude to samozřejmě žádný čajový obřad, ale přátelům i rodině bychom neměli servírování čaje v žádném případě odbývat – tento skvělý nápoj si to jednoduše nezaslouží. Návštěvě neuděláme rozhodně sáčkový čaj, jakkoliv krásně zabalený – to snad jen v případě nouze. Také jej nenalijeme jen tak do nějakého roztodivně malovaného hrnku, který předhodíme na plastovém tácku nebo talířku na stůl.

Vtipálci mají navíc po ruce žert nejtěžšího kalibru - temný čaj servírují do bílého čtvrtlitrového hrnku, na jehož dně sedí přilepený a v reálných barvách vyvedený porcelánový obrovský brouk, který po vypití posledního doušku na nás vyjukne v plné kráse. A pokud to nečekáme (a proč bychom to měli čekat?) je to opravdu úlek.

Čaj je sice nápoj na povzbuzení, ale popíjí se v klidu, v příjemné atmosféře. To nahrává tomu, abychom podávání čaje – tedy nádobí a výzdobu stolu - pojali stylově, nejlépe v orientálních duchu. Když si dáme trochu práce, stůl a jeho okolí můžeme změnit k nepoznání – zharmonizovat, sjednotit barevnost, a tak i zklidnit celkovou atmosféru.

Základ je pěkná konvice a misky na čajČajové servisy si zdaleka nejlépe vybereme s asijských obchodech nebo čajovnách, výběr mívají i v prodejnách s čajem. Také obchodů se zbožím v orientálním stylu hodně přibylo, tak to jenom chce je navštívit, probírat a vybírat. Dají se tady při pečlivém průzkumu najít zajímavé a hezké věci. Konvice s proutěným uchem a čajové misky mají matnou glazuru, najdeme je v mnoha barvách a tvarech, zdobené bývají velmi uměřeně, jejich zajímavost spočívá v originálních tvarech. Z dekorací se pak objevuje klasický „rýžový“ vzor, dále třeba motivy kosatce i bodláku.

A další doplňky...Kulaté misky nebo šálky a baňaté nebo vytáhlé okrouhlé konvičky budou tvořit protiklad dalším – tentokrát hranatým - prvkům na stole. Je to čtvercové prostírání, váza ve tvaru vysokého hranolu, hranatá lampička s rámem z černého dřeva potažená pergamenem, do které se vkládá svíčka.

Ve využití bambusu se můžeme úplně vyřádit: nabízejí se bambusové obaly na květináče, slánky a kořenky nebo misky. Originální bambusová váza ze tří silných svázaných stvolů kontrastuje s jemnými květy irisů nebo lilií.

Lampy z rýžového papíru měkce osvětlují stolní desku. Většího efektu docílíme, naaranžujeme-li dva anebo tři stejné tvary vedle sebe – koule, hranoly. I papírové lampiony evokují dokonale atmosféru Dálného východu.

Poblíž stolu umístíme uklidňující prvky – kameny a jiné přírodniny, květiny aranžované ve stylu ikebana. Květináče elegantních jednoduchých tvarů v cihlové nebo černé barvě tvoří sluší každé květině, hlavně ale pokojovým bonsajím. Jídelní kout oddělíme a zklidníme stylovým paravánem ze dřeva, bambusu nebo voskovaného či rýžového papíru..

-ag-Foto: Archiv In