Protože je letos na jaře příroda asi o měsíc zpátky, klidně je možné, že jsme ještě úplně nestihli velký domácí i „zahradní“ úklid, tedy velké vyhazování krámů a nepotřebných věcí, což většinou jindy stíháme tak začátkem dubna. Letos to doděláváme začátkem května a leccos nás ještě čeká. Pokud jsme to nechali na později, pokud nás potrápil dlouho ležící sníh, začneme velkým a nemilosrdným vyhazováním všeho nepotřebného.

Zjistíme si, kdy bude v našem okolí opět přistaven velký kontejner na odpad, všechno do něj připravíme a odvezeme. Vyhradíme si čas na úklid kůlny, zahradního domku, chatky, altánu nebo garáže, kde se nám hromadí po zimě věci, které jsme na podzim nestihli vyhodit nebo nám bylo líto je vyhodit. Teď s nimi ale nemilosrdně pryč.

Na každém kontejneru je vyznačeno, co do něj nepatří. Problém je zejména se starou chladničkou – s tou musíme vážit cestu do nejbližšího sběrného dvora.

Některé kontejnery jsou speciálně určeny na zelený odpad – naházet do nich můžeme mokrou i suchou trávu, chroští a větve. Ale už ne nic jiného.

Listí napadené klíněnkou jírovcovou se již od dubna musí shrabávat. Likvidovat se ale musí samostatně. Tato likvidace patří mezi povinnosti majitele pozemku, takže pokud jínovec na zahradě máme, musíme si vyzvednout na příslušném místě speciální označené pytle, listí do nich dát a pytle odevzdat.

Pokud se nám nechce cestovat do sběrny se železným odpadem, obrátíme se na firmu, která po domech železný odpad sbírá a odváží. Kontakt najdeme v telefonním seznamu, ale firmy většinou nechávají spojení i v poštovní schránce. Jejich auta objíždějí lokality v daný termín, nebo se s nimi můžeme telefonicky dohodnout.

Pozor dáme na likvidaci spalováním na zahradě. Na zahradním ohništi nesmíme pálit trávu, tím méně jiný odpad. Nesmíme obtěžovat sousedy kouřem. Suché prořezané větve stromů zkrátíme, nařežeme a připravíme na kryté místo, odkud je budeme brát na podpal v zahradním krbu nebo na ohništi.

-ag-Foto: Archiv In